Politika

Korak ka smirivanju situacije: Počelo povlačenje kosovske policije iz opštinskih zgrada

Povlačenje tzv. kosovske policije iz opštinskih zgrada na sjeveru KiM počelo je na osnovu odluke privremenih prištinskih institucija.

Kosovo Zvečan protest građana
FOTO: ERKIN KEÇI/ANADOLIJA

Počelo je povlačenje policije iz tri opštinske zgrade u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, rekao je  zamjenik direktora policije za region Sever Veton Eljšani za Tanjug.

Vlada privremenih prištinskih institucija je u utorak saopštila da je, nakon sastanka glavnog pregovarača Besnika Bisljimija sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, pristala da odmah za 25 odsto smanjiti prisustvo policije u i oko opštinskih zgrada na sjeveru Kosova i Metohije, kao i da će održati vanredne izbore u četiri opštine na sjeveru nakon ljeta.

Pročitajte još

Pored toga, kosovska policija će po potrebi, zajedno sa Euleksom i KFOR, procjenjivati bezbjednosnu situaciju i razmotriti mogućnost daljeg smanjenja prisustva policije u i oko zgrada opština.

U saopštenju prištinske vlade se dodaje da će Evropska unija pozvati glavne pregovarače u Brisel, u cilju finalizacije plana redoslijeda Sporazuma o normalizaciji, nakon čega će, kako se navodi, početi implementacija svih članova sporazuma.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu