Politika

EU “PRELOMILA” Zbog loše politike i krize na Kosovu preduzete mjere prema Prištini

Evropska unija odlučila je da sprovede niz mjera prema Prištini jer nije preduzela neophodne korake ka deeskalaciji situacije, rekao je portparol EU Peter Stano.

Peter Stano
FOTO: U DEBATES|EUDEBATES.TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

Stano je za Tanjug rekao da je privremeno obustavljen rad organa Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, da je odlučeno da Priština neće biti pozivana na događaje na visokom nivou, da će bilateralne posjete biti suspendovane, osim onih koje su usmjerene na rješavanje krize na sjeveru Pokrajine u okviru dijaloga uz podršku EU.

On je naveo da je na čekanju i programiranje sredstava za samoproglašeno Kosovo u okviru vježbe programiranja IPA 2024, kao i da prijedlozi Prištine u okviru Investicionog okvira za zapadni Balkan nisu podnijeti na razmatranje Odboru 29-30. juna.

Vlast u Prištini o tim mjerama je obviještena 28. juna.

Pročitajte još

Stano je dodao i da su ove mjere privremene i potpuno reverzibilne u zavisnosti od razvoja situacije na terenu i odluka o deeskalaciji koje donese premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

On je ponovio da situacija na sjeveru Kosova i Metohije ozbiljno zabrinjava Brisel i istakao da se ne može dozvoliti nestabilnost, tenzije i nasilje.

Očekuju, kako je rekao, da samoproglašeno Kosovo postupi na deeskalirajući način i da odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na sjeveru.

– Gradonačelnici treba privremeno da obavljaju svoje dužnosti u drugim prostorijama, ne u opštinskim zgradama. Prijevremene izbore treba raspisati što je prije moguće u sve četiri opštine i organizovati ih na potpuno inkluzivan način. To znači uz puno i bezuslovno učešće Srba – naveo je Stano.

On je ukazao i da je neophodno da se EU omogući dijalog koji vodi visoki predstavnik i da se nastavi brza implementacija Sporazuma na putu normalizacije i njegovog Aneksa za implementaciju, što uključuje osnivanje Zajednice srpskih opština.

Stano je rekao da će specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak narednih dana posjetiti Beograd i Prištinu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije