Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“KORAK U POGREŠNOM PRAVCU” Stejt Department osudio odluku NSRS o izvještaju Komisije o Srebrenici iz 2004.

Politika
Autor:

Foto: Mike Thelier/EPA

Američki Stejt Department je povodom odbacivanja izvještaja Komisije o Srebrenici iz 2004. godine saopštio da je ta odluka Narodne skupštine Republike Srpske korak u pogrešnom pravcu.

– Međunarodni sudovi su zaključili da se u Srebrenici 1995. godine dogodio genocid. Vlada RS je 2004. godine usvojila izvještaj o Srebrenici i to je bio značajan korak u pomirenju u Bosni i Hercegovini i suočavanju sa teškim činjenicama prošlosti – navodi se u saopšenju objavljenom na sajtu Stejt departmenta. U saopštenju se dodaje da su pokušaji da se odbace ili dopune izvještaji o Srebrenici dio širih nastojanja da se revidiraju činjenice iz prošlih ratova, negira istorija i politizuje tragedija.

U interesu je građana Republike Srpske da preokrenu “trend poštovanja osuđenih ratnih zločinaca kao heroja kao i da osiguraju da se njihovi zločini i nadalje u javnosti odbacuju”, navodi Stejt Department.

– Uviđajući razmjere tragedije koja se dogodila u Srebrenici i značaj nastavka građenja povjerenja i pomirenja, SAD ostaju posvećene da pomognu vlastima u Bosni i Hercegovini na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, da istražuju i krivično gone pojedince odgovorne za zločine protiv svih etničkih grupa – navodi se u saopštenju.

Stejt Department dodaje da poricanje činjenica utvrđenih u prošlim ratovima neće unaprijediti te ciljeve niti pomoći građanima Bosne i Hercegovine.

– Strašan rat koji se dogodio devedesetih godina podsjeća nas da moramo težiti stabilnoj i prosperitetnoj budućnosti u korist svih građana, bez obzira na etničku pripadnost ili religiju – dodaje se u saopštenju.

Stejt Department zaključuje da će SAD i dalje odlučno podržavati mir, stabilnost i pomirenje u Bosni i Hercegovini.

NSRS jednoglasno je u utorak odbacila izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine i zatražila od vlade da ga stavi van snage i formira dvije nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine – o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO