Digitalna Srpska

KORISNICI ZBUNJENI Raspravlja se da li će Trampu poći za rukom da zabrani TikTok u Americi

Izjava predsjednika SAD-a Donalda TrAmpa o tome da će zabraniti aplikaciju TikTok u SAD-u zbunila je milione korisnika.

KORISNICI ZBUNJENI Raspravlja se da li će Trampu poći za rukom da zabrani TikTok u Americi
FOTO: KEVIN DIETCSH/ EPA

Naime, Tramp je reka da će zabraniti aplikaciju ako  vlasnik te aplikacije, BitDens, svoju američku podružnicu ne proda nekoj drugoj firmi,

Time je Tramp zbunio brojne pravnike i analitičare. Tramp je potpisao odredbu kojom se Amerikancima zabranjuju transakcije s BitDanseom, ali ne odmah.

Tramp je najavio zabranu TikToka u SAD-u u trenutku kad Majkrosoft pregovara o njegovoj kupovini.

Naime, nije baš jasno ima li predsjednik ovlaštenja zabraniti aplikaciju i kako bi se to provodilo. Osim toga, Tramp je prvo najavio da će rok za prodaju TikToka biti 15. septembar (što je u utorak). Kad su ga prošle sedmice novinari pitali hoće li produžiti rok za prodaju, Tramp je bio odlučan.

– Neću produžiti nikakve rokove. Ne, rok je 15. septembar. Nema produžena rokova za TikTok, rekao je tad novinarima Tramp.

Međutim, problem je što rok za prodaju TikToka nije 15. septembar i to bi Tramp trebao znati jer je upravo on potpisao izvršnu odredbu u kojoj je tačno naveden rok.

Da, 15. se septembar spominjao prilikom prvih najava blokade. Ali tačan rok zavisi od potpisane izvršne odredbe, a ona je potpisana 6. avgusta s rokom od 45 dana, što iznosi 20., a ne 15. septembar.

Ipak, Tramp je nakon toga potpisao još jednu izvršnu odredbu koja BitDensu daje rok od 90 dana za prodaju američke podružnice TikToka, odnosno oko sredine novembra, piše Dnevnik.

Problem je što se početkom novembra u SAD-u održavaju predsjednički izbori. Ako ekipa u BitDensa bude odugovlačila s prodajom (što mogu jer je Kina uvela nova pravila za “prijenos tehnologije”) i nastavila s pravnom borbom (jer su podigli nekoliko tužbi protiv američke administracije zbog najavljene blokade aplikacije), moglo bi se dogoditi da od cijele ove priče na kraju ne bude – ništa.

BitDens kreće u pravnu borbu

Nakon puno živciranja i nesigurnosti, TikTok je nastavio sa funkcionisanjem u SAD-u pod svojim kineskim vlasnikom. S druge strane, mogu i prodati američku filijalu nekoj od zainteresovanih firmi i riješiti se te muke.

U svakom slučaju, trenutno je sigurno samo da se 15. septembra neće dogoditi  ništa. Korisnici će i dalje u SAD-u moći koristiti TikTok, ma šta Tramp pričao i mislio. Bar dok ne potpiše novu izvršnu odredbu.