Digitalna Srpska

Koriste "Četbot" kao mamac: Sa porastom korišćenja vještačke inteligencije povećao se i broj prevara

Otkako je OpenAI predstavio ChatGPT krajem prošle godine, njegova popularnost naglo porasla, dostigavši nakon samo dva mjeseca 100 miliona aktivnih korisnika.

četbot
FOTO: WU HAO/EPA

Za prevarante takva prilika nije mogla ostati neprimjećena.

Kompanija za otkrivanje prijetnji i filtriranje sadržaja DNSFilter je primjetila šestostruko povećanje broja blokiranih domena povezanih sa ChatGPT i OpenAI među hiljadama klijenata kompanije.

Istraživači su primetili porast od 9,289 odsto u broju zlonamernih veb sajtova sa “ChatGPT” u svom imenu. Jedan od ključnih razloga za ograničavanje pristupa takvim veb sajtovima su prevare.

– Napadači iskorišćavaju popularnost ChatGPT-a da usmjere korisnike ka zlonamernim veb sajtovima sa taktikama fišinga i obmane, uključujući domene koji distribuiraju malver – objasnio je Dejv Rafael, direktor DNSFiltera.

O istom trendu svedoče i istraživači iz Unit 42 kompanije Palo Alto Networks, koji kažu da je broj novoregistrovanih domena povezanih sa ChatGPT-om rastao za 910 odsto mjesečno u periodu između novembra prošle i početka aprila ove godine.

Pročitajte još

Oni kažu i da su svedoci do 118 dnevnih detekcija zlonamernih URL-ova povezanih sa ChatGPT uhvaćenih iz saobraćaja koji se vidi u njihovom sistemu za napredno filtriranje URL-ova. Oni ističu trend porasta fišing URL-ova koji se predstavljaju kao zvanični OpenAI sajtovi.

Palo Alto Networks je takođe primetio prevarante koji iskorišćavaju sve veću popularnost OpenAI-a za kripto prevare, na primjer, slučajeve gdje prevaranti pokušavaju da privuku žrtve lažnim poklanjanjem kriptovaluta, prenosi Telegraf.

– Da bi se zaštitili, korisnici ChatGPT-a treba da budu oprezni sa sumnjivim imejlovima ili linkovima u vezi sa ChatGPT-om -kažu istraživači, dodajući da “korisnici uvek treba da pristupaju ChatGPT-u preko zvaničnog OpenAI veb sajta.”

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije