Biznis

Ovaj sektor je najviše pogođen: Vještačka inteligencija sve više uklanja potrebu za radnim mjestima

Mnogi su već neko vrijeme zabrinuti zbog potencijala vještačke inteligencije da ukloni potrebu za radnim mjestima u određenim industrijama, ali iako se mislilo da je to problem o kojem će se razmišljati kroz nekoliko narednih godina, ta situacija već se događa.

vjestacka inteligencija
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

I to se dešava u sektoru za koji se mislilo kako će napredovati u svakom smislu s vještačkom inteligencijom. Vjerovatno i hoće, ali bez mnogih koji su ovog trenutka uključeni u njega. Riječ je o tehnološkom sektoru, koji je još samo prije godinu dana bio najperspektivniji, što se moglo vidjeti po potražnji za radnicima, uveliko izraženijoj od ponude.

Zasad mali, ali rastući broj tehnoloških firmi, navodi vještačku inteligenciju kao razlog za otpuštanje radnika i preispitivanje novih zapošljavanja posljednjih mjeseci.

Na primjer, Chegg, firma za obrazovnu tehnologiju, zbog zaokreta prema vještačkoj inteligenciji otpustila je 80 zaposlenih ili četiri odsto od ukupnog broja. A ima u planu nastaviti tim tempom kroz naredni period.

Mnogo poznatiji IBM je zaustavio zapošljavanja za radna mjesta na kojima vidi vještačku inteligenciju kao rješenje, a sigurno je i da će uskoro krenuti otkazi.

Dropbox pak dijeli otkaze za 500 zaposlenih ili 16 odsto od ukupnog broja, takođe zbog vještačke inteligencije. I neće stati na tome.

Pročitajte još

Agencija za zapošljavanje Challenger, Gray & Christmas navodi da je 3900 ljudi otpušteno u maju zbog vještačke inteligencije, što je prvi put da je došlo do smanjenja radnih mjesta na temelju tog faktora. Svi ti rezovi dogodili su se u tehnološkom sektoru, koji se činio nedodirljiv.

Jasno je da fime uvijek gledaju kako povećati profit, produktivnost i smanjiti potrošnju, a vještačka inteligencija nudi baš sve to u jednom. Nemoguće je očekivati altruizam ili išta slično u takvoj situaciji, ali nije da zbog toga baratanje ljudima kao brojevima manje boli.

Posebno u tehnološkom sektoru, gdje se dogodio toliko nevjerovatan zaokret. Nezavisno od vještačke inteligencijie kroz prvih šest mjeseci ove godine, bez posla je ostalo gotovo 213.000 ljudi, dok u svih 12 mjeseci prošle, ta brojka iznosi 164.709, prenosi N1.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije