Gradovi

Korona brojke u Brčkom: Među oboljelim dominiraju žene, U BOLNICI MLAĐE OSOBE

Treći talas pandemije ne štedi ni Brčko, a u proteklih skoro mjesec i po dana zabilježene su 2.293 izaražene osobe.

Korona brojke u Brčkom: Među oboljelim dominiraju žene, U BOLNICI MLAĐE OSOBE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U novootkrivenim slučajevima prednjačile su ženske osobe iznad 50 godina, a zbog kliničkih slika hospitalizovani su i mlađi pacijenti.

Prema statistici koju su portalu Klix ustupili iz Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta, u ovoj regiji BiH od prvog marta do 13. aprila 2021. ukupno su evidentirana 2.293 nalaza pozitivna na korona virus. Nažalost, njih 69 je preminulo, dok se od infekcije oporavilo 563.

Pročitajte još

U ukupnom broju pozitivnih osoba dominirale su pripadnice ženskog pola sa 53,75 posto, dok je 46,25 posto muškaraca.

Kada je riječ o hospitalizovanim, najteži dan je bio šesti april, kada se na kovid odjeljenjima nalazilo ukupno 146 pacijenata, od kojih je 11 bilo sa lakšom kliničkom slikom, 84 sa srednje teškom i 51 sa teškom. Naredni dani su donijeli blago poboljšanje u smislu broja hospitalizovanih.

Na području Brčko ditsrikta do danas je prvu dozu vakcine protiv korona virusa dobilo 850 osoba, među kojima su zdravstveni radnici u javnom i privatnom sektoru, zatim hemodijalizovani pacijenati i štićenici u staračkim domovima. Takođe, počela je i imunizacija građana starijih od 65 godina sa hroničnim oboljenjima, kao i onih koji imaju više od 75 godina starosti.