Društvo

KORONA DIJELI UKC RS Počela prestrojavanja u bolnicama

Počelo je prestrojavanje u bolnicama, kako bi mogle zbrinuti sve pacijente.

KORONA DIJELI UKC RS Počela prestrojavanja u bolnicama
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Za Univerzitetski klinički centar RS pripremeljeno je više opcija, a najvjerovatnija je ona po kojoj se Paprikovac dijeli na dva dijela.

Dijelovi najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj će biti fizički odvojeni, kako bi se spriječio kontakt kovid pacijenata i bolesnika koji nisu zaraženi koronom i time spriječilo širenje virusa, potvrdio je za Srpskainfo Nenad Stevandić, zamenik generalnog direktora UKC RS .

– Imamo gotove scenarije za lošu, lošiju i još lošiju epidemilošku situaciju. Ali, koji god scenario da bude primjenjen, građani Srpske mogu biti uvjereni da će svi pacijenti biti adekvatno zbrinuti i zaštićeni – kaže Stevandić.

Četiri opcije

Kako je za Srpskainfo potvrđeno u Ministarstvu zdravlja RS, od svih bolnica u Srpskoj je, zbog pogoršane epidemiološke situacije, zatraženo da predlože četiri opcije za slučaj naglog porasta broja oboljelih. Te opcije podrazumevaju ili oslanjenje na postojeće kapacitete, ili proširenje kovid odjeljenja i odjeljenja za izolaciju, odnosno potpuno pretvaranje bolnice u kovid bolnicu. Jedna od mogućnosti jeste i slanje prekobrojnih pacijenata u druge bolnice, poput UKC RS i bolnica u Foči i Bijeljini, gdje su kovid kapaciteti već prošireni.

Ministarstvo je odobrilo plan reorganizacije za UKC RS i Bolnicu u Gradiški.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Na Paprikovcu je preslagivanje neophodno jer broj kovid pacijenata raste.  Prema posljednjim podacima, na bolničkom liječenju u Srpskoj su 442 kovid pozitivna pacijenta. Skoro polovina njih liječi se u UKC RS, a očekuje se da će ih iz dana u dan biti sve više.

Stevandić: Mi smo ozbiljni ljudi

Kako je potvrdio Stevandić, životno ugroženih pacijenata, koji su na respiratoru, više je nego ikad. Ipak, on poručuje da „nema razloga za nelagodnost ili strah“.

Pročitajte još

– Situacija jeste ozbiljna, ali i mi smo ozbiljni ljudi. Pokazali smo i do sada da smo bolji i pouzdaniji od mnogih evropskih zdravstvenih centara – tvrdi Stevandić.

On je potvrdio da bi kompleks UKC na Paprikovcu, koji ima oblik slova H, mogao biti potpuno fizički podijeljen na dva dijela: jedan za kovid pozitivne pacijente i drugi za one koji to nisu.

– Tako bi naše pojedine klinike i službe imale donekle smanjen kapacitet, ali bi takva organizacija garantovala da svi pacijenti dobiju odgovarajuće liječenje, uz maksimalnu zaštitu od širenja virusa – rekao je Stevandić.

Kapaciteti na izmaku

Navodi da UKC RS još nije „pregrađen“, ali da je sve spremno, tako da, kako je rekao, „ovakav režim rada može biti primjenjen u roku od 24 sata“.

To bi praktično značilo da se ni pacijenti koji su pozitivni na koronu, ni medicinari koji ih liječe i njeguju, ne susreću s pacijentima i medicinskim osobljem iz nekovid dijela UKC RS. Plan predviđa da budu podijeljeni  liftovi, hodnici, koridori, te da između dva dijela budu postavljne rigips ili pleksiglas pregrade.

Oba dijela UKC bi, tvrdi Stevandić, imala svoje aparate za dijagnostiku, te respiratore i sve ostalo što je potrebno za zbrinjavanje pacijenata.

Iz UKC RS poručju da su kapaciteti kovid odjeljenja u renoviranim prostorima stare pulmologije na izmaku, te da je u toku i renoviranje stare hirurgije, koja će moći da zbrine više od 300 kovid pacijenata, ali je pitanje da li će to biti dovoljno.

Psihijatrija pretvorena u kovid odjeljenje

Kako je za Srpskainfo potvrdio Rajko Dodik, direktor, u Bolnici u Gradiški je kovid odjeljenje sa 20 kreveta popunjeno.

-Ukinuli smo odjeljenje za neuropsihijatriju i pretvorili ga u drugi kovid odjel i izolatorijum. Neurološki pacijenti će biti zbrinuti na internom odjeljenju, dok će lakši psihijatijski pacijenti biti upućeni na Centar za mentalno zdravlje u Domu zdravlja, a oni kojima je neophodna hospitalizacija – na Psihijatrijsku kliniku u Banjaluci. Imamo problema i s kadrovima, jer je 14 medicinskih sestara zaraženo koronom, a još 50 medicinara je na bolovanju ili u izolaciji – kaže Dodik.