Banjaluka

KORONA POMRSILA RAČUNE Banjaluka još čeka na najboljeg sportistu za 2020. godinu

Banjaluka nije izabrala najboljeg sportistu i sportski kolektiv za 2020. godinu i za sada nije poznato da li će se to u narednim sedmicama ili mjesecima dogoditi.

KORONA POMRSILA RAČUNE Banjaluka još čeka na najboljeg sportistu za 2020. godinu
FOTO: GRAD BANJALUKA

U pitanju je tradicionalna manifestacija koja se obično održava u drugoj polovini februara, ali u ovoj godini je ona izostala. Kakva će biti sudbina te manifestacije u 2021. treba biti poznato danas. Važan faktor, koji će uticati na to hoće li se održati izbor najboljeg sportiste, sigurno su okolnosti iz prošle godine. Naime, pandemija virusa korona je za mnoge sportiste značila odgađanje takmičenja, pa se postavlja pitanje da li se mogu odrediti koji su to bili najuspješniji sportisti u 2020. godini.

Odluka

Predsjednik Savjeta za sport i mlade Dragan Banjac je potvrdio da će članovi ovog radnog tijela Skupštine grada na današnjem zasijedanju odlučiti da li će se uopšte ove godine organizovati izbor najuspješnijih sportista i klubova Banjaluke.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Ukoliko odlučimo da se ide s izborom najboljeg sportiste, taj zaključak se upućuje nadležnom odjeljenju, koje raspisuje javni poziv na koji se mogu prijaviti sportske organizacije i pojedinci. Ako se odlučimo na taj korak, moramo vidjeti i u kojem obliku će to bilo moguće, zbog aktuelne epidemiološke situacije. Isto tako moramo propisati rokove u kojima se sportisti i sportske organizacije mogu prijaviti te formirati stručni žiri  – poručio je Banjac.

Pročitajte još

On smatra da bi se izbor najuspješnijih u ovoj oblasti trebao održati u nekom obliku, kako se ne bi prekidala tradicija ove manifestacije.

Kompromis

Sportska javnost je po ovom pitanju podijeljena; najviše razmimoilaženja ima oko toga kako vrednovati 2020. godinu, jer kako poručuju, ona nije bila za sve ista. Pojedini klubovi, odnosno pojedinci su se mogli takmičiti, a drugi nisu.

Direktor Kajak kanu kluba “Vrbas” Nikola Stanković smatra da je najbolje da se napravi kompromis.

– Trebali bi dodijeliti priznanja najuspješnijim sportistima iz 2020. godine, ali da se ne određuje ko je bio najbolji. Mislim da su sportisti koji su se mogli takmičiti i koji su ostvarili vrhunske rezultate zaslužili da budu nagrađeni. Nisu oni krivi što se to desilo i što su zbog pandemije takmičenja za pojedine sportove odgođena – rekao je on.

Tradicija

Naglašava da takođe „nije fer prema onim sportistima koji se nisu mogli takmičiti da se određuje najbolji“.

 – Ne možemo proglasiti najbolje, ako se nisu svi takmičili i postigli svoj maksimum, nego samo oni koji su imali priliku – kazao je Stanković.

S druge strane, predsjednik Karate kluba Energija, Branko Derajić, poručuje da bi trebalo izabrati najbolje sportiste i sportske kolektive za prošlu godinu.

Priznaje da su mnogi sportisti u nezavidnom položaju jer nisu mogli dati maksimum zbog odgađanja takmičenja, te dodaje da „ne treba da se izbjegne ovaj izbor“.

– Moje mišljenje kao sportskog radnika je da se ipak treba održati izbor najuspješnijeg sportiste, da se ne prekida tradicija – naveo je Derajić.

Dvorana “Borik”

Izbor najuspješnijeg sportiste i sportske organizacije grada Banjaluka se tradicionalno održavao u sportskoj dvorani “Borik”. Rukovodstvo ove dvorane je potvrdilo da često dobijaju pozive sportskih klubova, koji se interesuju da li će ove godine biti izbor za najboljeg sportistu.

– Mi ne odlučujemo da li će se ta manifestacija održati ili ne. Mi smo samo „izvođač radova“ – rekao je direktor Nenad Talić i dodao su spremni da i ove godine organizuju tu manifestaciju.

I on smatra da bi se izbor najboljeg sportiste Banjaluke trebao održati, pored svih poteškoća.

– U 2020. godine je i pored korone bilo sportskih takmičenja i dobrih rezultata, koje treba nagraditi- smatra Talić.