Društvo

"Korona respiratorna, ali i kardiovaskularna bolest" Istraživanje stručnjaka iz Beograda o posljedicama kovida

Najnovije istraživanje stručnjaka i ljekara sa Instututa za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" u Beogradu pokazuje da virus korona nije samo respiratorna bolest koja zahvata pluća, već i kardiovaskularna, jer kod pacijenata izaziva tromboze u arterijskom i venskom sistemu, kaže vaskularni hirurg sa tog instituta, dr Srđan Babić.

"Korona respiratorna, ali i kardiovaskularna bolest" Istraživanje stručnjaka iz Beograda o posljedicama kovida
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Studija koju rade stručnjaci i ljekari sa tog instituta jedinstvena je u svijetu, jer su u fokusu istraživanja pacijenti koji imaju lakše i srednje teške oblike korona infekcije, a koji su i najbroniji, objašnjava dr Babić za Tanjug i dodaje da je cilj da se ustanovi koja grupa u toj populaciji ima najveći rizik od tromboze.

– Utvrdili smo da je skoro polovina tih pacijenata imala trombozu, odnosno 42.7 odsto njih. Najčešće se radilo o dubokim venama potkoljenice, dok je 10 do 15 odsto imalo trombozu u pregledu koljena i natkoljenice. Takve tromboze su opasne jer mogu da dovedu do plućne embolije koja je nažalost najčešće fatalna – objašnjava dr Babić.

On podsjeća da je od početka pandemije bilo mnoga istraživanja koja su ukazivala da je kovid 19 samo respiratorna infekcija, da bi, kako kaže, kasnija pokazala da virus korona povećava i rizik od krvarenja.

– Rađene su neke studije u Kini gdje je prvo i počela korona, pa se pokazalo da je većina pacijenata koji su nažalost umrli od virusa, preminula baš od posljedica tromboze u vaskularnom sistemu – ukazuje dr Babić.

On objašnjava da osnova virusa korona može da se podijeli na dva dijela, odnosno respiratorni i inflamatorni dio.

FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

– Sam virus ima spajkove preko kojih se vezuje za enzim u krvnim sudovima u koji uđe preko respiratornog trakta. Sam kašalj to dodatno širi i zahvata unutrašnje ćelije krvnih sudova koje odumiru od posljedica oštećenja koje je korona izazvala i tako dolazi do tromboze – kaže on.

Studija takođe pokazuje da je najveći broj pacijenata starosti od 40 do 60 godina imao trombozu, dok stariji nisu toliko oboljevali, ističe dr Babić i dodaje da su se izdvojili faktori koji upućuju na to kod kojih pacijenata treba raditi ultrazvučnu dijagnostiku.

– To su pacijenti koji su imali viši nivo CRP-a, gojazniji, oni koji su bili slabije pokretljivi i pacijenti koji su imali povećane vrijednosti D-dimera – ukazuje dr Babić.

On dodaje da se pokazalo da pacijenti koji imaju tri do četiri puta veće vrijednosti D dimera imaju rizik od oko 70 odsto za dobijanje tromboze.

Dr Babić upozorava i na to da se kao posljedice korone često pojavljuju zapaljenja srčane maramice što je pokazatelj da je taj virus itekako napada kardiovaskularni sistem.

– Pacijenti se žale na umaranje, ne samo poslije mesec – dva od preležanog virusa, već i poslije četiri do šet mjeseci od negativnog testa. I pored toga što se smatrala kao respitarona bolest koja zahvata samo pluća, kod određenih pacijenata je došlo do pojave tromboze u arterijskom i venskom sistemu i poslije deset nedjelja od negativnog pcr testa – ističe dr Babić.

FOTO: DJORDJE KOJADINOVIC/RAS SRBIJA
FOTO: DJORDJE KOJADINOVIC/RAS SRBIJA

Pojašnjava da se to dešava jer su svi sistemi u organizmu povezani.

– U samoj cirkulaciji pluća imate alveolu gdje se vrši razmjena gasova između krvi i spoljašnje sredine, a studije pokazuju da kod određenih pacijenata do saturacije, odnosno zasićenosti kiseonikom u krvi ne dolazi zbog same upale pluća, već zbog tromboze tog malog suda gdje se vrši razmjena gasova – poručuje on.

Dr Babić podsjeća na to da su se protokoli liječenja virusa korona brzo dopunjavali, zahvaljujući dobroj komunikaciji i razmjeni podataka između lekara, ali da postoje posljedice virusa koje će se još godinama reflektovati na nečiji organizam.

– Vrlo je važno da se pacijent koji je imao problem sa koronom, javi vaskularnom hirurgu, kardiologu da bi se uvela prava terapija. Svi misle da je ovo običan grip, pa se ljudi kada ozdrave zalete na treninge, a ustvari oni ne smiju da se zamaraju bar šest mjeseci poslije korone. Naravno, mora da postoji fizička aktivnost, ali bez umaranja baš zbog mogućih posljedica – naglašava dr Babić.

Pročitajte još

On apeluje na građane da poslije preležane korone urade ultrazvuk srca i krvnih sudova, površnih i dubokih vena, te ultrazvuk arterija a pogotovo pacijenti koji imaju neke od faktora rizika.

– Ono što bih posebno istakao kao bitno je da pacijenti ne piju lijekove na svoju ruku pogotovo ne lijekove koji sprečavaju zgrušavanje krvi. Oni se preporučuju određenim grupama, ali kod drugih mogu imati neželjene efekte i tu treba uvijek tražiti savjet ljekara koji će dati pravu dozu da ne bi došlo do nekog problema – objašnjava dr Babić.

Prihvati notifikacije