Politika

„KORONA SE PONOVO RAZBUKTALA“ Dodik vjeruje da će epidemiološke mjere DATI REZULTATE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da današnje povećanje broja zaraženih u Republici Srpskoj izaziva zabrinutost, ali da vjeruje da će za nekoliko dana, najviše sedam, uvedene epidemiološke mjere dati određene rezultate.

„KORONA SE PONOVO RAZBUKTALA“ Dodik vjeruje da će epidemiološke mjere DATI REZULTATE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ako ih daju, onda ćemo ponovo otvoriti škole, ugostiteljske objekte. U suprotnom, moraćemo ostati pri postojećim mjerama, rekao je Dodik danas novinarima u Banjaluci.

On je istakao da vlast Srpske čini sve da osposobi zdravstveni sektor da može da primi sve pacijente, te apelovao da građani poštuju mjere i time pomognu u smanjenju pritiska na taj sektor.

Pročitajte još

Dodik je podsjetio na veliki teret koji su zdravstveni radnici istrpili proteklih mjeseci u teškim okolnostima.

– Kada se očekivalo da će epidemija početi da jenjava, ona se ponovo razbuktala – napomenuo je Dodik i dodao da treba ponovo naći način da se zdravstveni radnici motivišu da rade.

Prema njegovim riječima, najveća pomoć i zdravstvenim radnicima i svim građanima je pridržavanje predloženih epidemioloških mjera, od održavanja distance i higijene, do smanjenja okupljanja.

Dodik je rekao da se ekspanzija virusa dešava i u mnogim evropskim zemljama koje preduzimaju rigorozne mjere.

U Srpskoj nema organizovanja kampova

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska ostaje pri stavu da na njenoj teritoriji nema organizovanja kampova za boravak migranata, te da i oni to znaju i da se usmjeravaju na druge destinacije.

Dodik je naveo da su migranti problem koji je uvezen na ove prostore, da ti ljudi dolaze iz EU, prelazeći Bugarsku i Grčku, što opterećuje cijeli sistem.

– Ostajemo pri svom stavu da nismo spremni da prihvatimo organizaciju kampova za boravak migranata, ali odnosimo se humano prema njima i svakome ko prolazi ovuda pokušavamo da pomognemo pružanjem podrške, hrane, vode i drugog što trebaju – rekao je Dodik novinarima.

Dodik je upozorio da je zimski period koji stiže posebno težak za migrante, ali i cijeli sistem, koji se bori sa krizom.