Svijet

KORONA U BUDUĆNOSTI Virus je tu da ostane, ovo će biti ogromna promjena

Dok se milioni vakcinišu protiv korona virusa i čini se da se polako kraj pandemije konačno nazire, američki naučnici predviđaju kako bi mogao svijet da izgleda poslije vakcine.

KORONA U BUDUĆNOSTI Virus je tu da ostane, ovo će biti ogromna promjena
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Korona virus je tu da ostane, ali kada većina odraslih bude imuna nakon prirodne infekcije ili vakcinacije – virus više neće predstavljati opasnost veću od prehlade, piše u studiji koja je objavljena u časopisu Science, prenosi NY Times.

Virus je sada još uvijek opasna prijetnja jer je riječ o nepoznatom patogenu, a naš imuni sistem nije obučen za borbu protiv njega. To više neće biti slučaj kada svi budu izloženi virusu ili vakcini. Na kraju, ukazuje studija, virus će napadati samo djecu mlađu od pet godina, ali u obliku prehlade – ili bez ikakvih simptoma.

Pročitajte još

Drugim riječima, korona virus će postati “endemski” patogen koji cirkuliše na niskom nivou i rijetko izaziva ozbiljnije bolesti.

– Vreme koje je potrebno da se dođe do ove vrste endemskog stanja zavisi od toga koliko se brzo bolest širi i koliko se brzo vakcinacija izvodi. Tako da je potrebno da svi dobiju vakcinu što je prije moguće – rekla je Dženi Lavin sa Univerziteta Emori u Atlanti koja je predvodila studiju,

Njihovo istraživanje bazira se na šest ljudskih korona virusa, od kojih se četiri redovno šire među ljudima i uzrokuju samo blage simptome. Ostala dva, teški akutni respiratorni sindrom (SARS) i blisokoistočni respiratorni sindrom (MERS), pojavili su se u novije vrijeme i rezultiraju visokom smrtnošću, ali dijele sličnu genetiku kao korona virus koji uzrokuje Kovid-19. Takođe, SARS i MERS se nisu širili u obimu kao Kovid.

Efikasna vakcinacija mogla bi da skrati vrijeme koje je potrebno da korona postane endemski virus – u roku od godinu dana ili čak samo šest mjeseci. Ipak, malo je vjerovatno da će vakcine iskorijeniti korona virus. On će postati stalan, iako benigniji stanovnik našeg okruženja.

To se dešava jer će vakcine spriječiti bolest – ali ne nužno infekciju i prenos, istakao je doktor Šejn Kroti, virusolog sa Instituta za imunologiju u San Dijegu.

– Malo je vjerovatno da će vakcine koje trenutno imamo pružiti sterilizujući imunitet, koji je potreban za sprečavanje infekcije – rekla je Dženifer Gomerman, imunolog sa Univerziteta u Torontu.

Doktorka Lavin, dakle, pretpostavlja da je novi korona virus sličan korona virusima prehlade.

Drugi vjerodostojan scenario jeste da će virus podsjećati na sezonski grip, koji je u nekim godinama blag, a u nekim ozbiljniji. Nove varijante korona virusa takođe mogu da iskomplikuju ukupnu sliku.

– Njihovo predviđanje da će korona biti kao obična prehlada jeste nešto u šta bih se kladio, ali ipak mislim da to nije apsolutno zagarantovano – akcentovao je doktor Mark Lipsitc, epidemiolog sa Harvarda, prenosi Blic žena.