Gradovi

KORONA U MILIĆIMA Nepovoljna situacija, proširuje se kapacitet kovid ambulante

Štab za vanredne situacije u Milićima konstatovao je danas da je epidemiološka situacija u ovoj lokalnoj zajednici nepovoljna, te donio zaključak da se, zbog povećanog broja kovid pacijenata, proširi smještajni kapacitet kovid ambulante.

KORONA U MILIĆIMA Nepovoljna situacija, proširuje se kapacitet kovid ambulante
FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ/RAS SRBIJA

Štab je na današnjoj sjednici donio i zaključak da inspekcijski organi pruže pomoć Higijensko-epidemiološkoj službi prilikom registrovanja kontakata i potencijalno zaraženih lica.

U narednom periodu biće pojačana kontrola zabava na privatnim posjedima, kao i sprovođenje epidemioloških mjera u restoranima za ishranu radnika.

Jedan od zaključaka je da opštinska organizacija Crvenog krsta, u saradnji sa ostalim službama, evidentira socijalno ugrožene stanovnike koji se nalaze u izolaciji da bi im bila pružena adekvatna pomoć.

Načelnik opštine Milići Marko Savić izjavio je novinarima da je trenutno 36 osoba pozitivno na virus korona, a tri su hospitalizovana, od kojih je jedno na respiratoru.

Pročitajte još

On je dodao da je jedna osoba preminula protekle sedmice, dok se 83 osobe nalaze u izolaciji.

Savić kaže da su od kovida 19 u martu 62 osobe oboljele, od kojih je 14 bolnički liječeno.

Prema njegovim riječima, danas su tri pacijenta prevezena u zvorničku bolnicu, što dovoljno govori o ozbiljnosti situacije.

– Od kada je registrovan virus do danas imamo 221 zaraženu osobu, a više od četvrtine tog broja oboljelo je u toku marta ove godine – rekao je on.

Savić je naveo podatak da je od 36 inficiranih osoba 15 zaposleno, 15 su penzioneri, a šest domaćice, što govori o tome da izvor zaraze nisu samo ugostiteljski objekti.

– Izvor zaraze je tamo gdje dolazi do popuštanja epidemioloških mjera, ljudi ne nose maske, ne drže distancu i zbog toga je situacija ovako nepovoljna – ukazao je Savić.

Savić je pozvao građane da se pridržavaju epidemioloških mjera, da shvate ozbiljnost situacije jer će samo tako sačuvati svoje i zdravlje najbližih.

Štab za vanredne situacije opštine Milići uskladio je mjere sa odlukama Republičkog štaba.