Društvo

KORONA UNIŠTAVA NAŠU INDUSTRIJU Stranci otkazuju narudžbe iz Srpske

Prerađivačka industrija Republike Srpske koja zapošljava najviše radnika, čak petinu od ukupnog broja, u ozbiljnim je problemima zbog krize izazvane novim korona virusom.

KORONA UNIŠTAVA NAŠU INDUSTRIJU Stranci otkazuju narudžbe iz Srpske
Foto: S.Pašalić/RAS Srbija

Najugroženiji su u oblasti proizvodnje obuće, kože i tekstila koji bilježe pad od oko 30 odsto. Riječ je o industriji koja radi lon poslove, dakle direktno zavisi od ugovora ino-partnera.

Međutim, njihovi partneri iz inostranstva otkazuju narudžbe zbog čega postoji opravdan strah za radna mjesta u narednom periodu.

Svi naši partneri iz inostranstva su redukovali ugovore prema nama, odnosno količine, pa je došlo je do osjetnog pada u našem sektoru za oko 30 odsto. Drugi problem je u tome što je kompletno u Evropi stala prodaja. Firme sa kojima radimo ne prodaju predviđene količine, čak ni one dogovorene. Skladišta roba širom Evrope su uglavnom puna, trgovine ne povlače ugovorene količine i došlo je do velikog zastoja u cirkulaciji roba i novca kada je obuća u pitanju – objašnjava za Srpskainfo Radovan Pazurović, vlasnik derventske Fabrike obuća „Sanino“.

On kaže da je na najvećem udaru modna obuća koja se gotovo i ne prodaje, dok je loša i situacija sa obućom za svakodnevnu upotrebu.

Prodaja i proizvodnja zaštitne obuće je u blagom padu, dok, iako sa poteškoćama, trenutno najbolje „ide“, proizvodnja obuće za namjensku industriju.

– Mi iz branše, na osnovu informacija koje imamo od dobavljača, verujemo da nas na jesen problemi tek očekuju. Niko od nas nema hrabrosti da uzima kredite za potrošnju, odnosno za plate, a posla imamo sve manje. Istovremeno, ne vidim u mjerama Vlade tu vrstu mogućnosti da pokrije gubitke u proizvodnji i troškove koji tek dolaze – ističe Pazurović.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija
Radovan Pazurević

On ističe da je njegova firma iscrpila sve rezerve, imala je oko dva miliona KM koje je prenijela iz prošle godine, iskoristili su novac za plaćanje svih obaveza i sada su na pozitivnoj nuli.

– Sada moramo biti iskreni i prema sebi i društvu i jasno reći da ne možemo trošiti ono što nismo zaradili. To je istina koliko god bila bolna – poručuje ovaj derventski privrednik.

Prerađivačka industrija Republike Srpske, po posljednjim zvaničnim podacima, zapošljava više od 57.000 radnika, a što je oko 21 odsto od ukupnog broja radnika.

Prosječna majska plata zaposlenih je bila 746 KM, što je za oko 220 maraka više od zagarantovanog minimalca.

U sklopu prerađivačke industrije je i značajna oblast šumarstva i prerada drveta, te proizvođači namještaja, koji su, nakon velikog pada u aprilu, u maju pokazivali ohrabrujuće znake sa prvim mjerama popuštanja u cijeloj Evropi.

Pročitajte još

Zbog toga su naši proizvođači smatrali da bi u trećem kvartalu ove godine mogli da povrate obim poslovanja prije proglašenja epidemije.

– Međutim, sada gotovo sve zemlje ponovo vraćaju neke mjere zbog povećanog broja novozaraženih. To sve unosi zebnju i generalno vlada neizvjesnost oko oporavka – kaže za Srpskainfo Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori RS.

On kaže da je drugi kvartal ove godine, što se tiče drvoprerađivača i proizvođača namještaja, izgubljen za postizanje rezultata.

Kaže da još nisu poznati statistički podaci za jun, a do kraja godine ne očekuje neki značajan preokret.

O rastu bi se, kako navodi, moglo govoriti tek u narednoj godini, mada mnogi ekonomisti govore da se tome možemo nadati tek 2022. godine.

Na birou više novoprijavljenih nego zaposlenih

Broj novoprijavljenih osoba na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske u aprilu i maju veći je za tri puta u odnosu na broj brisanih sa evidencije zbog zaposlenja.

U ta dva mjeseca je, po podacima Zavoda, prijavljeno novih 7.717 osoba, dok je zbog zaposlenja brisano oko 2.500.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS na kraju maja je bilo 88.811 osoba, a u martu 84.658 njih.