Svijet

KORONA VIRUS HARA BOLNICAMA Tri pacijenta zaražena, 20 zaposlenih u samoizolaciji

Direktor pulske Opšte bolnice dr Irena Hrstić potvrdila je danas novinarima da su tri pacijenta s Odjeljenja pulmologije zaražena korona virusom, zbog čega je 20 zdravstvenih radnika od danas u samoizolaciji.

KORONA VIRUS HARA BOLNICAMA Tri pacijenta zaražena, 20 zaposlenih u samoizolaciji
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Analizom slučajeva ustanovili smo da od 14 oboljelih na Odjeljenju pulmologije pulske Opšte bolnice tri su pozitivna na kovid-19, a bili su u istoj bolesničkoj sobi, što ukazuje da su se pacijenti međusobno zarazili i da nisu imali klasične simptome korona virusa, rekla je dr Hrstić.

Dodala je kako je mnogo zaposlenih proteklih dana bilo u kontaktu s pacijentom.

– Ukupno smo detektovali 38 zdravstvenih radnika koji su bili u kontaktu s pozitivnim pacijentima. Svi su testirani, ali nijedan nije pozitivan, što dokazuje da zaraza pacijenata nije došla od zaposlenih. Od 38 zaposlenih, njih dvadeset je od danas u samoizolaciji – rekla je dr Hrstić.

Dodala je kako danas pulska Opšta bolnica u samoizolaciji ima 15 medicinskih sestara i tehničara, osam doktora, dva bolničara, jednu spremačicu i osam nezdravstvenih radnika.

Prema njenim riječima, nema oboljelih među zdravstvenim radnicima u pulskoj bolnici, a tri pozitivna pacijenta su još sinoć preseljena na kovid odjeljenje nemaju pogoršanu kliničku sliku.

– Ostali pacijenti na tom odjeljenjenju nisu pozitivni, a od danas zabranjuju se posjete bolesnicima – rekla je dr Hrstić i dodala da je trenutno u pulskoj Opštoj bolnici hospitalizovano devet osoba pozitivnih na korona virus, od kojih tri imaju težu kliničku sliku.