Društvo

Košarac otvorio Međunarodni sajam turizma u Banjaluci “Pandemija je ostavila teške posljedice, ali bilježimo dobre rezultate”

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac poručio je da Republika Srpska neće dozvoliti da bilo čije opstrukcije i politikantstva ugroze njene infrastrukturne projekte, kao i zajedničke projekte sa Srbijom.

Košarac otvorio Međunarodni sajam turizma u Banjaluci “Pandemija je ostavila teške posljedice, ali bilježimo dobre rezultate”
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Kao primjer izdvojio je izgradnju aerodroma u Trebinju, gdje je saobraćajna infrastruktura jedan od prvih preduslova za bavljenje turizmom.

– Statistika pokazuje da zemlje sa kojima imamo najbolju saobraćajnu konekciju, posebno avionsku, imaju i najznačajniji broj dolazaka u Srpsku. Upravo zbog toga pozdravljam aktivnosti institucija Srpske na rekonstrukciji aerodroma u Banjaluci, kao i izgradnji aerodroma u Trebinju – rekao je Košarac u Banjaluci, gdje je, u Delta Planetu, otvorio Drugi međunarodni sajam turizma.

On je istakao da je pandemija virusa korona ostavila najviše posljedica upravo na sektor turizma, ali da su prošle godine, bez obzira na sve teškoće, zabilježeni dobri rezultati u ovoj oblasti.

– Svjetska turistička organizacija nedavno je objavila podatke prema kojima je, osim Crne Gore, Kipra i Maldiva, BiH navedena kao zemlja koja je zabilježila najznačajniji rast međunarodnih turista i to 146 odsto – naveo je Košarac.

On je naglasio da su nadležne entitetske i institucije na nivou BiH nastojale da vode odgovornu politiku očuvanja zdravlja građana, ali i da ne dozvole kolaps privrede, te je pohvalio mjeru uvođenja turističkih vaučera, ali i fiskalnih olakšica i direktne pomoći korisnicima.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić kaže da je turistički sektor najviše pogođena grana privrede usljed pandemije, jer je uslovljen kretanjima ljudi, ali da se brzo oporavlja.

– Prvih par mjeseci ove godine imamo dobre pokazatelje, čim su se otvorile granice i smanjile restrikcije dolaze nam turisti u Srpsku, a i naši odlaze u inostranstvo. Naravno, nama je prioritet dovođenje turista u Srpsku – istakla je Gašićeva.

Ona je pohvalila projekat turističkih vaučera koji su doprinijeli da ne bude totalnog zatvaranja turističkog sektora u periodu najrestriktivnijih mjera usljed pandemije virusa korona.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković istakao je da je čast za ovaj grad da je domaćin sajma turizma na kojem je oko 100 domaćih i inostranih izlagača.

– Grad će prvi put da subvencioniše i receptivni turizam. Radimo na tome da Banjaluka bude vidljivija i grad koji će biti posjećen – naglasio je Stanivuković i pozvao turiste da posjete Banjaluku u proljeće jer je tada najljepša.

Predsjednik crnogorske opštine Budva Marko Carević rekao je da su Republika Srpska i Crna Gora, posebno Boka Kotorska, vezani istorijom i kulturom, te da je riječ o istom narodu, bez obzira na novija dešavanja.

Pročitajte još

On je dodao da je u turizmu važna saradnja, jer je riječ o privrednoj djelatnosti koja treba da spaja narode.

Otvaranju sajma prethodilo je potpisivanje protokola o saradnji između turističkih organizacija Srpske i Vojvodine.

Direktor Turističke organizacije Srpske Miodrag Lončarević rekao je da ovim protokolom potvrđuju i proširuju aktivnosti i saradnju na osnovu zajedničkog učešća i realizacije evropskih projekata prekogranične saradnje s ciljem korištenja sredstava iz fondova Evropske unije.

Direktor Turističke organizacije Vojvodine Nataša Pavlović rekla je da ovim, ali i ranijim protokolima o saradnji žele da podstiču razmjenu turista, da unaprijede aktivni odmor, kojim žele da promovišu i bogatu gastronomiju, kulturu, kulturno-istorijska nasljeđa.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam Milan Jarić ocijenio je da je veoma značajno potpisivanje ovog protokola da bi ukrupnjavali svoje proizvode i zajedno nastupali na svjetskom tržištu, jer i Srpska i Vojvodina imaju šta da ponude.

Prihvati notifikacije