Hronika

KOŠTA 30 EVRA, MONTIRA SE ZA 20 SEKUNDI Ovo je razorni eksploziv koji je postavljen pod džip Strahinje Stojanovića

Pod džip Strahinje Stojanovića (30) podmetnut je plastični eksploziv pentrit P-500, velike razorne moći.

KOŠTA 30 EVRA, MONTIRA SE ZA 20 SEKUNDI Ovo je razorni eksploziv koji je postavljen pod džip Strahinje Stojanovića
FOTO: INSTAGRAM/SCREENSHOT

Pentrit proizvode vojne namjenske industrije kod nas i u svijetu, oblikuje se kao plastelin i lako se švercuje preko granice.

Izvor iz istrage kaže da je eksploziv postavljen ispod Strahinjinog džipa, a aktiviran je daljinski, najvjerovatnije mobilnim telefonom, piše Informer.

– U toku uviđaja pronađeni su ostaci pentrita i oni su proslijeđeni na vještačenje. Samo je neko izuzetno stručan mogao da pripremi eksploziv, ali on se podmeće pod vozilo lako i brzo. Za to je potrebno možda dvadesetak sekundi. Ubica je sigurno pratio Strahinju da se uvjeri da je on u džipu. Aktivirao je bombu iz blizine i zatim je pobjegao – objasnio je izvor.

Govoreći o pentritu koji je ubio Stojanovića, naš izvor kaže da je riječ o jednom od najjačih eksploziva, sudeći po količini energije koju oslobađa prilikom detonacije.

– Samo sedam kilograma ovog eksploziva dovoljno je da sruši cijelu zgradu. Uglavnom se koristi u vojne svrhe, a kriminalci dolaze do njega tako što ga ukradu iz vojnih fabrika. Pentrit se, inače, lako oblikuje, kao tijesto ili plastelin, pa ga je lako sakriti u cipelu ili pod odjeću kad se švercuje preko granice. Detektor metala ne može da ga registruje, jer nema metalnih opiljaka. Na svjetskom tržištu kilogram pentrita u kristalu može da se kupi za oko šest evra po kilogramu, a kad je prerađen u plastični eksploziv, košta oko 30 evra – rekao je sagovornik.

Stojanović je likvidiran u nedjelju u stravičnoj eksploziji bombe podmetnute pod njegov džip BMW X5 u Ulici omladinskih brigada na Novom Beogradu. U tom džipu bila je i njegova djevojka iz Kolumbije Sonja Suarez Gomez (45), koja je samo lakše povrijeđena.

Stojanović je i ranije bio na meti ubica, a 2019. čudom je preživio eksploziju bombe podmetnute pod njegov džip u naselju Galenika. Tad je teško povrijeđena njegova tadašnja devojka iz Španije, bivša misica Olac Bilbao Gonzales (22). I pored toga, Strahinja, po svemu sudeći, nije strahovao za svoj život. Nije nosio pancir, džip BMW X5 mu nije bio blindiran, a njegova djevojka iz Kolumbije je na društvenim mrežama često objavljivala kuda se kreću i putuju, pa ih je bilo lako pratiti.

Debeo dosije u policiji

Strahinja je u medijima povezivan sa braćom Branislavom i Slobodanom Šaranović iz Crne Gore, koji su likvidirani u brutalnom mafijaškom ratu koji bjesni između crnogorskih klanova.

On se kao svjedok pojavljivao i na suđenju u slučaju ubistva Nikole Bojovića, brata Luke Bojovića, koji je godinama bio u ratu sa Šaranovićima. Takođe, Strahinjino ime dovođeno je i u vezu sa likvidacijom poznatog beogradskog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, braniocem Luke Bojovića i Filipa Koraća, ali on nikad nije odgovarao na sudu za to.