Politika

Kovačević: Dodik sa Putinom dogovara projekte, Trivićeva se sastaje samo sa Šmitom

Susret srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina u Moskvi izuzetno je značajan, jer je taj zvaničan sastanak na najvišem nivou jasno pokazao da Rusija uvažava Republiku Srpsku i Dodika i da i Srpska i Dodik imaju status najbližih prijatelja, rekao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.

Kovačević: Dodik sa Putinom dogovara projekte, Trivićeva se sastaje samo sa Šmitom
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Veoma je bitno da je Dodik dobio podršku u svakom smislu od Putina, koji je istakao da ta podrška znači i nastavak dobre saradnje Srpske i Rusije – rekao je Kovačević i naglasio da je ovo bio treći susret Dodika i Putina u izuzetno kratkom periodu, ali je ovaj posljednji na najvišem mogućem nivou.

On je napomenuo da se cijeli svijet, a naročito Evropa nalaze u izuzetno nestabilnom vremenu, u velikoj energetskoj krizi, tako da je veoma značajna garancija koju je Dodik dobio i od Putina i od direktora „Gasproma“ Alekseja Milera da će cijena gasa za Srpsku ostati ista i da na nju neće imati nikakav uticaj svjetske berze i ostala dešavanja.

– Mi imamo daleko najpovoljniju cijenu gasa u Evropi i takva je samo za Srpsku i Srbiju – rekao je Kovačević za RTRS.

Pročitajte još

On je rekao i da je sada jasno da je u Srpskoj na jednoj strani Milorad Dodik, koji se na najvišem nivou redovno susreće sa Vladimirom Putinom i dogovara izuzetno značajne projekte za Srpsku, a sa druge strane je Jelena Trivić (potpredsjednik PDP) koja je, kako kaže, uspjela da se sastane samo sa Kristijanom Šmitom.

– Šmit je ovdje došao nepozvan, neizabran i bez ikakvog legitimiteta, ovdje je došao da radi direktno protiv Republike Srpske, da radi na tome da Srpske ne bude i da prava za srpski narod ne bude – rekao je Kovačević za RTRS.

On je podsjetio da je Šmit samo dva dana nakon susreta sa Trivićevom rekao da su njegova misija i zadatak da dejtonski principi, a to su dva entiteta i tri konstitutivna naroda, postanu prošlost.

Kovačević je rekao da je sada sve u Srpskoj potpuno jasno i da građani Srpske i sami znaju sve to na najbolji način da ocijene.

– Mi nastavljamo ozbiljno, da radimo za Republiku Srpsku, za to da svaki čovjek u Srpskoj živi bolje, da nastavimo da povećavamo plate i penzije, da gradimo puteve, auto-puteve, svu ostalu potrebnu infrastrukturu, da razvijamo Republiku Srpsku, ali i da se borimo za njen status, bez obzira na bilo kakve prijetnje iz bilo koje strane zemlje, mi nećemo odustati od onoga što je naša najveća svetinja, a to je naša država Republika Srpska – istakao je Kovačević.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu