Politika

KOVAČEVIĆ POTVRDIO "SNSD uputio inicijativu Ustavnom sudu BiH za ocjenu odluke CIK"

SNSD je danas zvanično uputio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke Centralne izborne komisije BiH CIK da izbori budu odgođeni za 15. novembar.

KOVAČEVIĆ POTVRDIO "SNSD uputio inicijativu Ustavnom sudu BiH za ocjenu odluke CIK"
FOTO: FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
Radovan Kovačević

U potpunosti smo uvjereni da smo Ustavnom sudu uputili valjanu argumentaciju da je ta odluka donesena u suprotnosti sa važećim zakonima. Očekujemo da će zahtjev biti razmatran na prvoj sjednici Ustavnog suda i da će to biti riješeno u najkraćem mogućem roku. Znamo kakav je Ustavni sud BiH, a ovo je još jedan od testova da li živimo i iole pristojnom društvu ili u potpunom cirkusu od zemlje koja se zove BiH – rekao je portparol SNSD Radovan Kovačević novinarima u Banjaluci.

Pročitajte još

On je pojasnio da je CIK imao mogućnost da izbore odgodi u određenoj izbornoj jedinici, i to maksimalno za 30 dana.

– Ukoliko je datum izbora bio sporan, onda su mogli da pomjere izbore sedam dana ranije, a nikako poslije kao što su uradili. Očekujemo da će Ustavni sud prihvatiti naše argumente i da će ova odluka CIK-a biti poništena, te da će početi da se urušava kompletna spirala nezakonitosti u vezi sa CIK-om koja je započela onog dana kada su na potpuno nelegitiman i nelegalan način, kršeći zakone, izabrani članovi CIK-a – naglasio je Kovačević.

On je poručio da je SNSD u potpunosti spreman za izbore, te da insistira da oni budu održani u zakonskom roku 4. oktobra.

– SNSD je spreman da ponovo ostvari pobjedu i da nastavimo zajedno sa našim građanima da razvijamo sve lokalne zajednice u Srpskoj – rekao je Kovačević.

Lokalni izbori u BiH bili su zakazani za 4. oktobar, ali ih je CIK prolongirao za 15. novembar.

Prihvati notifikacije