Hronika

KRAH JOŠ JEDNE OPTUŽNICE Nema dokaza da je otac prodao kćerku za 2.300 KM

Republičko javno tužilaštvo doživjelo je još jedan neuspjeh nakon sprovedenog sudskog postupka, a ovoga puta radilo se o prvoj optužnici za trgovinu djecom u Republici Srpskoj.

KRAH JOŠ JEDNE OPTUŽNICE Nema dokaza da je otac prodao kćerku za 2.300 KM
FOTO: NIKOLA MORAČA/RAS SRBIJA

Optužnica nije dokazana, a svi troškovi postupka, ako i oni koje su imali optuženi idu na teret građana.

Pored navedenih troškovi, građani će morati platiti i jer je maloljetna žrtva zatvorena već mjesecima u jednom domu u Federaciji BiH, a sve zbog postupka koji se vodio u Okružnom sudu u Banjaluci.

Krivice su tako oslobođeni otac djevojčice Alija A. (51), te Mehmed Bosak (47) i njegov sin Ismet Bosak (19).

Nikada se sporni slučaj ne bi otkrio da nije bilo ljubomore brata maloljetne žrtve koji nakon prodaje sestre nije dobio obećani “Armanijev” prsten, pa je odlučio da se osveti porodici i prijavi sve policiji.

Kompletan sudski postupak bio je zatvoren za javnost, a svako objavljivanje detalja značilo je iznošenje službene tajne, pa tako nije bilo ni detaljnijeg obrazloženja oslobađajuće presude, ali je navedeno da Republičko tužilaštvo nije dokazalo krivicu.

Slučaj je apsurdan i zbog činjenice da je jedina u “pritvoru”, odnosno domu duže vremena bila upravo maloljetna žrtva, dok su se optuženi branili sa slobode tokom postupka.

Republičko javno tužilaštvo prvu optužnicu za teško krivično djelo podiglo je tako protiv Alije A. (51), oca djevojčice (13), Muhameda Bosaka (47), te njegovog sina Ismeta Bosaka (19), koji se teretio za obljubu djeteta mlađeg od 15 godina.

Optuženi trojac u Okružnom sudu u Banjaluci u oktobru prošle godine izjasnio da nije kriv za krivična djela koja su im stavljena na teret.

Prema optužnici, Alija A. je sa Bosakom u decembru 2018. godine dogovorio prodaju svoje maloljetne kćerke, koja je obavljena u januaru prošle godine.

Nakon što je kupio djevojčicu, Bosakov sin Ismet ju je odveo na područje Visokog i obljubio.

Advokatski tim odbrane optuženih Vladimir Kovačević i Aleksandar Jokić pozvali su se u startu na odluku Apelacionog suda u Srbiji, koja je vezana za identičan slučaj koji se dogodio u ovoj zemlji.

Smatrali su da se u konkretnom slučaju radilo o, kako to zakon definiše, neotklonjivoj pravnoj zabludi, jer su optuženi postupali u skladu sa svojim običajima starim 1.000 godina.

Sličan postupak vođen je u Srbiji, gde je Apelacioni sud 10. juna 2019. godine optuženog za isto krivično djelo oslobodio krivice. Obrazlažući presudu sud je utvrdio da se radi o neotklonjivoj vrsti pravne zablude, koja Romima nije mogla biti poznata s obzirom da kod Roma vrijede drugačija pravila temeljena na običajnom pravu, gdje su radnje iz optužnice dozvoljene – objasnio je ranije advokat Kovačević.

Prihvati notifikacije