Svijet

Kraj pandemije: Kina prvi put od 2022. godine otvara granice za turiste

Kina je saopštila da će otvoriti svoje granice za strane turiste prvi put u tri godine od izbijanja pandemije KOVID-19 tako što će obnoviti izdavanje svih vrsta viza od srijede.

vakcinacija
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Ukidanje ove posljednje mjere prekogranične kontrole uvedene radi zaštite od KOVID-19 dolazi nakon što su vlasti prošlog mjeseca proglasile pobjedu nad nedavnim porastom virusa.

Podsticaj turističkog sektora trebao bi pomoći u oživljavanju privrede vrijedne 17 biliona dolara koje je prošle godine zabilježilo jednu od najsporijih stopa rasta u gotovo pola vijeka.

Područja u Kini za koja prije pandemije nisu bile potrebne vize vratit će se na bezvizni ulazak, sopštilo je u utorak ministarstvo vanjskih poslova. To će uključivati ​​ turističko ostrvo Hainan i brodove za krstarenje koji prolaze kroz šangajsku luku.

Ministarstvo je takođe saopštilo da će u Kinu moći ući i stranci koji imaju vize izdane prije 28. marta 2020. godine, a koje su još u roku važenja.

– Obnavljanje zahtjeva za sve vrste viza uklanja još jednu značajnu prepreku u ponovnom uspostavljanju normalnog putovanja između Velike Britanije i Kine, rekao je Tom Simpson, direktor Kinesko-britanskog poslovnog vijeća.

Kina, koja je u januaru povukla svoje instrukcije građanima protiv putovanja u inostranstva, takođe je dodala još 40 zemalja na svoj popis za koje su dopuštena grupna putovanja, čime je ukupan broj zemalja porastao na 60.

Dolazni i odlazni međunarodni letovi u sedmici od 6. marta porasli su za više od 350 odsto u porede s godinom ranije na gotovo 2500 letova, prema kineskom APP Flight Masteru za praćenje letova, iako je broj još uvijek samo 17,4 odsto u odnosu na brojke iz 2019. godine.

Pročitajte još

Peking je napustio svoju drakonsku politiku nulte stope KOVID-a u decembru, a u januaru je ukinuo uslove karantina za dolazne putnike, piše Klix.

Novi premijer Li Kujang rekao je u ponedjeljak da je Kini trebalo manje od dva mjeseca da postigne “glatku tranziciju” u svom odgovoru na KOVID-19 i da su strategije i mjere te zemlje bile potpuno ispravne.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije