Hronika

KRAJ POTRAGE DUGE 15 MJESECI Dela uhapšen kada je ušetao u Osnovni sud u Banjaluci

Dejan Kostić Dela uhapšen je juče kada je sa svojim advokatom ušao u Osnovni sud u Banjaluci, potvrđeno je za Srpskainfo.

KRAJ POTRAGE DUGE 15 MJESECI Dela uhapšen kada je ušetao u Osnovni sud u Banjaluci
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Dejan Kostić Dela

 On je uhapšen na osnovu potjernice koja je prije više od godinu dana za njim raspisala ova pravosudna institucija.

Međunarodna potjernica za Delom raspisana je u julu prošle godine, jer ga sudska policija nije pronašla u kući kada mu je određen pritvor.

Međutim, postavlja se pitanje kada je Kostić došao u Banjaluku i kako se mogao slobodno šetati ulicom.

– Prema rezultatima istrage, znalo se da se Dela skoro 15 mjeseci krio van BiH. Zbog toga su svi ostali zbunjeni kada se on juče ujutru pojavio u Osnovnom sudu u Banjaluci – rekao je izvor Srpskainfo.

Potjernica

Podsjetimo, za Kostićem je raspisana potjernica zbog toga što je, nakon tuče koju je imao u jednom kafiću, maltretirao dva mladića u Banjaluci.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prvi slučaj se desio 24. aprila, kada je Kostić vrijeđao i tukao konobara u jednom kafiću u Banjaluci, nazivajući ga pogrdnim imenima. On je sve to snimio telefonom, a snimci su objavljeni kasnije na društvenim mrežama.

Drugi slučaj se desio dva dana kasnije, kada je Kostić pozvao drugog oštećenog da sjedne u njegov automobil „porše“ i da ispriča „istinu“ o sukobu koji se desio u ranije u kafiću između njega i Miloša M. i Stojana Č. Tom prilikom je oštećenog vrijeđao, udarao i sve to snimao telefonom.

Pročitajte još

Ubrzo su ti snimci objavljeni na društvenim mrežama,  poslije čega je on i uhapšen. Nakon saslušanja u Tužilaštvu postupajući tužilac je predložio da mu se odredi jednomjesečni pritvor, ali je Osnovni sud odbio taj predlog i Dela je pušten na slobodu.

Obustavljena istraga

Potom tužilac ulaže žalbu na ovu odluku suda i ona je prihvaćena, a kada su sudski policajci otišli po Kostića da ga odvedu u pritvor, on nije pronađen. Tada je raspisana potjernica za njim.

U vrijeme maltretiranja mladića Kostić je bio vođa navijača Fudbalskog kluba Borac.

Nedavno je Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci obustavilo istragu protiv njega. U obrazloženju svoje odluke Tužilaštvo je tada navelo da je nesporno utvrđeno da su se ova dva slučaja desila na ovakav način, ali da je on već od strane policije kažnjen prekršajno sa 400 maraka, te da za isto djelo ne može dva puta odgovarati! Prema njima, ovdje se ne radi o krivičnim djelima i zbog toga se obustavlja istraga.

Međutim, na ovu odluku uložio je žalbu jedan od oštećenih i ona je prihvaćena, pa je nastavljena istraga.

Hapšenje

Direktor Sudske policije Željko Dragojević pojasnio je za Srpskainfo kako je juče uhapšen Kostić.

– Ta se osoba zajedno sa svojim advokatom pojavila juče na ulazu u Osnovni sud u Banjaluci. Pripadnici Sudske policije odmah su ga prepoznali i pošto su znali da je za njim raspisana potjernica, on je uhapšen. Nakon toga sproveden je u pritvorsku jedinicu KPZ Banjaluka – pojasnio je Dragojević.

Prema našim saznanjima, Dela je juče ujutru došao u sud jer je imao zakazano ročište za druga krivična djela koje je počinio.

Prema našim informacijama, mimo ovog maltretiranja sudi mu se zbog nanošenja tjelesnih povreda i teške krađa.

Dela je u međuvremenu sklopio više sporazuma o priznanju krivice sa Okružnim tužilaštvom u Banjaluci

Dosije

Dejan Kostić je godinama poznat policiji po brojnim krivičnim djelima. Ranije je bio član grupe Slaviše Ćuluma, koji je nedavno ubijen, a koja je učestvovala u brojnim tučama na području Banjaluke. Bili su poznati i po drugim teškim krivičnim djelima.

On je 2011. osuđen na pet godina zatvora, zajedno sa Slavišom Ćulumom i Dejanom Čajićem, zbog pokušaja ubistva Jovana Jošila u aprilu 2010. Tokom ovog vatrenog obračuna ubijen je Slavišin brat Nedeljko Ćulum (19).

Zatim je 2016. bio uhapšen zbog sumnje da je godinu ranije, zajedno s još jednom osobom, opljačkao firmu “Hidroinženjering” i iz sefa ukrali oko 12.000 maraka. Navodno je tada na mjestu krađe nađen njihov DNK.

Prihvati notifikacije