Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KRALJICA SVIH NAUKA Matematičarka Dragana ostvarila NEZABILJEŽEN USPJEH u Americi

Društvo
Autor:

Foto: RTS/Screenshot

Profesorica Dragana Cvetković Ilić iz Niša izabrana je za člana borda najznačajnijeg svjetskog matematičkog udruženja za linearnu algebru. To je najveće priznanje koje je postigao neki matematičar iz Srbije u toj oblasti.

Iza Dragane Cvetković Ilić je mnogo rada i nekoliko značajnih priznanja. Bila je najbolji matematičar mlađi od četrdeset godina i prva je dobitnica nagrade Uneska za žene u nauci, navodi RTS.

Članica je Društva za linearnu algebru sa sedištem u Americi više od deset godina ali ju je vijest da je, tajnim glasanjem, izabrana za člana borda direktora ipak iznenadila.

– Mogu samo da kažem da mi predstavlja veliko zadovoljstvo i čast da predstavljam svoju zemlju, svoj fakultet i univerzitet – izjavila je prof. dr Dragana Cvetković Ilić.

Matematiku kao životno opredjeljenje izabrala je u gimnaziji koju je, kao talentovani učenik, završila za tri godine kao i Prirodno-matematički fakultet u Nišu na kome radi kao redovni profesor.

Već 15 godina predaje i specijalnom odjeljenju za nadarene matemetičare u niškoj gimnaziji “Svetozar Marković”.

– Zanimanje matematičara je aktuelno danas i matematičari nalaze svoje mjesto ne samo u školi, nego i u privredi, u industriji, na berzama, u bankama. Tako da svima koji imaju ljubav prema matematici predlažem da je gaje, da se bave ovom zaista divnom naukom – istakla je Cvetković Ilićeva u razgovoru za RTS.

Matematika u genima

Matematičar je bio i Draganin tata i nosi je, kaže, u genima, pa je za nju matematika i više od nauke.

– Mislim da je matematika svuda oko nas i da je ona jednostavno, kao što mnogi kažu, kraljica svih nauka. Od samog jutra krenemo da mislimo i nismo ni svjesni da koristimo matematičku logiku i mislim da je za život to mala prednost koju matematičari imaju u odnosu na druge – zaključila je profesorka Cvetković Ilić.

Draganin mandat u bordu direktora počinje 1. marta i traje tri godine, a u tome, kao i uvek do sada, može da računa na podršku svoje porodice – supruga i dvije kćerke.

(RTS)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO