Hronika

Krao sve što mu padne pod ruku: Optužnica protiv serijskog lopova iz Banjaluke

Protiv Gabrijela Mitovića (42) iz Banjaluke podignuta je optužnica zbog sumnje da je na području Banjaluke počinio 27 krađa u kojima je ukrao predmete vrednije od 90.000 maraka.

zaplijenjeni ukradeni predmeti u akciji Balkon
FOTO: PU BANJALUKA

 Optužnicu protiv Mitovića podiglo je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, a potvrdio ju je sudija za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Banjaluci.

– Optuženi je u periodu od 14. januara 2021. godine do 9. aprila ove godine, na području Grada Banjaluka, u više navrata provaljivanjem u kuće i stanove ukrao više stvari u namjeri da je protivpravno prisvoji, te je u više navrata provaljivanjem pokušao ukrasti tuđu pokretnu stvar, a vrijednost ukradene stvari prelazi iznos od 10.000 maraka – istakli su u Tužilaštvu.

Krađe na isti kalup

Mitović je godinama poznat policiji i slovi za jednog od najpoznatijih lopova na području banjalučke regije. Do sada je na desetine puta hapšen zbog krađa.

Nedavno je u Banjaluci uhapšen u akciji „Balkon“ zbog više krađa. Njemu je tada bio određen i jednomjesečni pritvor.

Skoro sve krađe počinio je na sličan ili isti način.

– On bi čekao da utvrdi da vlasnici nisu u stanovima, zatim bi se penjao na balkon i obijao balkonska vrata. Iz unutrašnjosti bi krao sve što stigne, od parfema, nakita, novca, pića, tehnike i svega drugog što bi mu palo pod ruke – istakao je izvor Srpskainfo.

Od 27 krađa koje mu na teret stavlja tužilaštvo, u 22 slučajeva su vlasnici izjavili kolika im je šteta pričinjena ovim krivičnim djelima i ona iznosi ukupno oko 82.500 maraka, dok u pet slučajeva vlasnici nisu mogli izjasniti o visini štete.

Akcija Balkon
FOTO: PU BANJALUKA
Akcija Balkon
FOTO: PU BANJALUKA
Akcija Balkon
FOTO: PU BANJALUKA

U optužnici se navodi da je prvu pljačku počinio 15. oktobra prošle godine u 22.30 u Ulici Rajka Bosnića u Banjaluci. On je tada došao do stana oštećene D.V.M, popeo se na balkon, te upotrebom fizičke snage i podesnog alata obio vrata.

– U unutrašnjosti stana je pronašao i ukrao reklamna pića, sokovnik marke „Boš“, aparat za kafu „dolče gusto“, ručno rađenu torbicu od kože, sa unutrašnjim neseserom pričvršćenim za torbu. Vlasnice se nije izjasnila oko ukupne pričinjene štete – navodi se u optužnici.

U jednom stanu ukrao 9 satova

Najveći plijen prilikom pljačke imao je u periodu od 30. decembra prošle do 2. januara ove godine kada je obio stan u ulici Trive Amelice u Banjaluci. Tom prilikom ukrao je devet satova, osam lančića, 15 naušnica, pet narukvica i sedam parfema.

Pročitajte još

– On se popeo se na balkon stana oštećenog, te upotrebom fizičke snage i podesnog alata obio balkonska vrata i ušao u stan. Iz stana je ukrao šest ženskih satova ”Pierre Cardin”, ”Oxete”, ”Esprit” i ”Obaku”, tri muška sata ”Huawei”, ”Armani” i ”Seiko”. Osim toga, ukrao je i zlatnu ogrlicu s medaljonom, srebrnu deblju ogrlicu bez privjeska, srebrnu tanju ogrlicu sa krstom kao privjesak, srebrnu ogrlicu sa kuglicom i ogrlicu od bijelog zlata sa zelenim i crvenim medaljonom, srebrni lančić sa privjeskom oblika beskonačno i jednim cirkonom, srebrni lančić sa krstom i sa cirkonima, jedan lančić marke “Esprit” i lančić marke „Swarovsky” – precizirano je u optužnici.

Dalje se navodi da je ukrao i zlatne naušnice zlatare “Celje”, naušnice sa crvenim kamenom, 10 komada srebrnih naušnica, dva komada naušnica ”Swarovsky”, pandora naušnice, narukvicu „Pandora“ sa tri privjeska i srebrnim krstom kao privjesak, tri narukvice „Brosway“ i narukvicu ”Swarovsky”.

– To veče ukrao je i sedam parfema, kao i računar marke „Apple“’ i tri para rezervnih ključeva od stana. Na ovaj način je za sebe pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 15.000 KM  – istakli su u Tužilaštvu.

Samo desetak dana kasnije u još jednom stanu pronašao je nakit skoro iste vrijednosti kao i uvoj pljački.

Optužen je da je 10. junara ove godine, na isti način, opljačkao stan vlasništvo A.Č. u ulici Đure Đakovića.

U stanu je pronašao i ukrao 400 evra, više komada zlatnog i srebrnog nakita, i to: duža zlatna ogrlica vrijedna 2.500 KM, kraća punija zlatna ogrlica vrijedna 1.900 KM, narukvica zlatna od 1.100 KM, narukvica zlatna tanja čija je cijena 900 KM, narukvica zlatna deblja vrijednosti 1.100 KM, narukvica zlatna alka od 1.500 KM, raskošan zlatni prsten sa mrežicom i cirkonima vrijednosti 800 KM.

Pored toga, ukrao je još nekoliko prstenja i narukvica, a ukupnu štetu koju je pričinio iznosi oko 13.430 maraka.

Ukrao hrvatski pasoš

Da mu nije bilo bitno šta će ukrasti pokazuje i pljačka 9. aprila ove godine. On je tada došao do stana Č. D. u ulici Save Ljuboje u Banjaluci.

– Iskoristio je odsustvo vlasnika te se popeo na balkon i obio vrata. U stanu je pronašao i ukrao samo hrvatski pasoš na ime oštećenog, te pobjegao iz stana – navedeno je u optužnici.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije