Hronika

"Krije se dosta toga" Tužilaštvo BiH odlučilo da ne istražuje smrt petorice Banjalučana, pa se predomislilo

Tužilaštvo BiH donijelo je odluku da ne sprovodi istragu o avionskoj nesreći u banjalučkom naselju Zalužani, u kojoj su poginuli Alen Crnalić (24), Nemanja Goronja (32), Stefan Karanović (24), te tek punoljetni Nikola Stević i Srđan Kosić, a nakon pritužbi porodica ovih mladića, odlučilo je da se istraga ipak sprovodi.

"Krije se dosta toga" Tužilaštvo BiH odlučilo da ne istražuje smrt petorice Banjalučana, pa se predomislilo
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

U navednom predmetu Tužilaštvo BiH je 3. februara 2023. godine donijelo naredbu da se istraga neće sprovoditi povodom izvještaja CJB Banjaluka, od 15. juna 2012. godine, a u vezi sa padom aviona modela ‘Cesna-182’, vlasništvo Padobranskog kluba Banjaluka, koji se dogodio 20. maja 2012. godine, a u kojem je smrtno stradalo pet osoba (pilot i još četri osobe, instruktor i učenici padobranstva), jer je utvrđeno da prijavljeno djelo nije krivično djelo – rečeno je za Nezavisne novine iz Tužilaštva BiH.

Kako su dodali, na ovu Naredbu o nesprovođenju istrage, porodice oštećenih su izjavile pritužbe, koje je glavni tužilac uvažio.

– Predmet se ponovo nalazi u fazi istrage o kojoj će se ponovo donijeti tužilačka odluka – rečeno je iz Tužilaštva BiH.

Pročitajte još

“Šokirala me odluka Tužilaštva”

Živko Stević, otac stradalog Nikole Stevića, jednog od petorice Banjalučana koji su poginuli u padu aviona u Zalužanima, izjavio je da ga je šokiralo kada je prije nekoliko mjeseci čuo da je Tužilaštvo BiH donijelo odluku da ne sprovodi istragu o ovoj tragediji.

U toj nesreći, podsjetimo, 20. maja 2012. godine, poginuli su Alen Crnalić, Nemanja Goronja, Stefan Karanović, Nikola Stević i Srđan Kosić.

Nepunih 11 godina kasnije, 3. februara ove godine, Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu da se istraga neće sprovoditi, jer je, kako nam je rečeno iz Tužilaštva BiH, “utvrđeno da prijavljeno djelo nije krivično djelo”.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Na Naredbu o nesprovođenju istrage, porodice stradalih mladića su izjavile pritužbe, koje je glavni tužilac uvažio, tako da se predmet ponovo nalazi u fazi istrage o kojoj će se ponovo donijeti tužilačka odluka.

– Kada smo čuli da se istraga neće sprovoditi, to me je šokiralo. Samo što me nije šlogiralo –  rekao je Živko Stević, te je potom dodao da ne vjeruje da će ikad istraga biti dovedena do kraja, jer, kako kaže, “krije se dosta toga”.

Stević je dodao da će porodice, na godišnjicu najtežeg dana u njihovom životu, posjetiti groblja na kojim su sahranjeni njihovi najmiliji, a potom i mjesto tragedije.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije