Svijet

KRIJUMČARE KOKAIN U EVROPU U Španiji sve više kriminalnih grupa sa Balkana

U Španiji je sve veća prisutnost članova kriminalnih grupa iz istočne Evrope, poput Albanije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, saopštila je španska policija Civilna garda nakon što je zaustavila jedrilicu sa troje hrvatskih državljana kod kojih je pronašla tonu kokaina.

KRIJUMČARE KOKAIN U EVROPU U Španiji sve više kriminalnih grupa sa Balkana
FOTO: DIGNA MARTÍN/YOUTUBE/SCREENSHOT

Kriminale grupe iz navedenih zemalja nalaze se uglavnom u strateškim zonama za putovanja preko Atlantskog okeana, poput Kanarskih ostrva, sjeverne pokrajine Galicije i južne obale Španije. Grupe koje tamo “operišu” odgovorne su za veliki dio uvoza kokaina u Evropu – navela je Civilna garda u saopštenju objavljenom na svojoj internet stranici.

Civilna garda je 9. septembra ujutro presrela hrvatsku jedrilicu oko Kanarskih ostrva, sa oko 980 paketa kilograma kokaina visoke čistoće. Jedrilica je plovila pod hrvatskom zastavom, a posadu su činila trojica hrvatskih državljana, koji su uhapšeni, a droga namijenjena evropskom tržištu vrijedna je oko 40 miliona evra.

– Prema procjenama španskih kolega, ulična vrijednost zaplijenjenog kokaina je veća od 40 miliona evra. Prema do sada prikupljenim saznanjima kokain je bio namijenjen evropskom, špankom i hrvatskom narko tržištu – saopštila je hrvatska policija na svojoj internet stranici.

Imena uhapšenih državljana Hrvatske nisu objavljena.

– Troje hrvatskih državljana od ranije je povezano sa trgovinom drogom i trgovinom oružjem – saopštila je Civilna garda, a prenijela agencija Hina.

Hrvatska policija prikupila je u okviru svojih aktivnosti inicijalna saznanja o prekookeanskom krijumčarenju većih količina kokaina u koje su, kao pripadnici tzv. “Balkanskog kartela”, aktivno uključeni hrvatski državljani. S obzirom na takva saznanja, početkom ove godine su policajci nacionalne kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala – Službe kriminaliteta droga i Službe Split, te Policijske uprave šibensko-kninske – započeli istraživanje kodnog naziva Falkuša.

Zbog izraženog međunarodnog karaktera kriminalnih aktivnosti već u početnoj fazi, hrvatska policija je pokrenula trilateralnu saradnja sa španskom Civilnom gardom te francuskom carinom, saopštila je hrvatska policija, piše Blic.