Politika

Krišto: Nadam se da će EU posvjedočiti o iskoraku u smislu stabilizacije političkih prilika u BiH

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto danas je uoči sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU kazala da će upoznati predstavnike EU o iskoracima kada je u pitanju stabilizacija političkih prilika i odnosa.

Borjana Krišto
FOTO: STIPE MAJIC/ANADOLIJA

Ona je kazala da će danas uoči sastanka u 17.00 sati imati odvojene sastanke sa visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozefom Boreljom i sa komesarom za proširenje Oliverom Varheljiom.

Pročitajte još

– Današnji sastanci, a i ovaj peti sastanak stabilizacijskog odbora je prilika da sa predstavnicima EU s jedne strane i njenim zvaničnicima i svim članicama, s druge predstavnicima BiH i njenim zvaničnicima dijalogom podignemo naše odnose na viši nivo u smislu ispunjavanja naših reformskih uvjeta – kazala je Krišto.

Istakla je da se nada da će danas predstavnici EU posvjedočiti o svemu što je BiH u ovom mandatnom periodu napravila.

– Da je napravljen jedan važan iskorak i kada je u pitanju stabilizacija političkih prilika i odnosa, a i iskorak kada je u pitanju Savjet ministara. Mi smo do sada napravili već 23 sjednice Savjeta ministara, 18 redovnih i pet vanrednih sjednica na kojima smo usvojili mnoge reformske poteze, zakona, sporazuma strategija u borbi protiv korupcije i kriminala, raznih pravilnika. Zapravo stvorili pretpostavku za funkcionisanje i implementaciju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju – rekla je Krišto, prenosi Klix.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu