Hronika

"KRIVCI ZA UBISTVO MOG SINA TREBA DA ODGOVARAJU" Otac stradalog vozača autobusa angažovao VJEŠTAKE IZ BEČA

- Nije istina da je "pežo" koji je vozio Adam Rakočević u sudaru odbacio autobus na liniji 45 u suprotnu traku na autobus 15, koji je vozio moj sin Bojan Perać i koji je u toj nesreći nastradao, tvrdi Boro Perać, otac stradalog Bojana Peraća.

"KRIVCI ZA UBISTVO MOG SINA TREBA DA ODGOVARAJU" Otac stradalog vozača autobusa angažovao VJEŠTAKE IZ BEČA
FOTO: GORAN VESIĆ/FACEBOOK/PRIVATNA ARHIVA/RAS SRBIJA

Vozač četrdesetpetice D.Ž. je već bio skrenuo ulijevo kad ga je “pežo” udario sa strane. Nije sporno da je optuženi Rakočević izazvao sudar, ali je i D.Ž. skretanjem doprinio Bojanovoj smrti – tvrdi očajni otac stradalog mladića koji je u februaru poginuo u udesu u Zemunu.

Rakočević je optužen za teško djelo protiv bezbjednosti saobraćaja i nedavno je u Višem sudu priznao krivicu. On je, prema optužnici, prošao kroz crveno svjetlo, a u krvi je tad imao i tragove marihuane.

Boro Perać kaže da je svu potrebnu dokumentaciju koju je dobio iz suda dao “licenciranoj kući iz Beča”, gdje on inače već godinama živi, da uradi saobraćajno-tehničko vještačenje.

– Oni su utvrdili da je vozač autobusa 45 petnaest metara prije mjesta udesa počeo da skreće ulijevo – otkriva Perać. – On je imao pregledan prostor i mogao je da vidi da mu sa desne strane dolazi vozilo. Vještaci u Beču su isključili svaku mogućnost da je putničko vozilo od 1,3 tone moglo da odgura autobus od 10 tona u suprotnu kolovoznu traku, a da vozač autobusa nije okrenuo volan ulijevo.

Perać kaže da sud nije htio da prihvati to njihovo vještačenje kao novi dokaz i da u predmetu, koji se u utorak nastavlja u beogradskom Višem sudu, ostaje samo vještačenje, koje je uradio Stojan Stojanović.

Pročitajte još

– Kod njega ne stoji da je vozač autobusa 45 prije kontakta počeo da skreće, niti je brzina kojom je išao bila problem. Naveo je da brzine vozila nisu bile faktor nastanka nezgode, da je uzrok isključivo na strani optuženog Rakočevića i da je njegov “pežo” odgurnuo autobus. Rekao je da udes nije mogao da se izbjegne i da je bio splet nesrećnih okolnosti. To sve nije tačno i tužićemo ga zbog nalaza koji je dao – kaže Perać.

Perać navodi da je bečko vještačenje reklo da se udes autobusa 45 i “pežoa” mogao izbjeći da je autobus išao 40 kilometara na čas, koliko je na toj dionici dozvoljeno.

– Naveli su i da se sudar dva autobusa mogao izbjeći da Dragomir Ž. nije skrenuo ulijevo i ušao u suprotnu traku. On se sad u sudu pojavljuje kao oštećeni, jer je pretrpio lakše povrede, iako je dio autobusa gdje sjedi vozač potpuno smrskan. Rekao je da se sve odigralo kao na filmu, da ništa nije mogao da uradi i da se ničega ne sjeća.

Najvažnije ko će da plati štetu

Perać kaže da je na ročištu glavni akcenat stavljen na to ko će i kako da plati šetu na autobusima.

– To je izgleda preče nego gubitak mog djeteta. Nemam šta da izgubim. Interesuje me samo pravda i da krivci za ubistvo mog sina odgovaraju. Tjeraću to do kraja života – zaključuje priču otac.