Politika

"Krivi su dijelovi političkih elita" Umjesto napretka, usporavamo put ka EU

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler prethodnih dana sastao se sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine, gdje su analizirali put BiH ka Evropskoj uniji. Ustanovljen je usporeni napredak na tom putu. Ko je kriv? Pitali smo to magistra za evropske integracije Denisa Čarkadžića.

"Krivi su dijelovi političkih elita" Umjesto napretka, usporavamo put ka EU
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Napredak nije usporen. Mi napretka nemamo dugo. Krivi su naravno dijelovi političkih elita koji jasno blokiraju bilo kakav napredak. U prvom redu imamo tri Zakona koja su poslana u Parlament za koje je Evropska unija rekla da su prioriteti u okviru 14 prioriteta Evropske komisije, međutim, oni su oboreni – kaže Čarkadžić za Srpskainfo.

FOTO: N1/SCREENSHOT
FOTO: N1/SCREENSHOT

Napominje i da je Satler prije nekoliko mjeseci rekao da BiH neće dobiti nikakav novac i pomoć dok se ne usvoje Zakon o sukobu interesa, Zakon o javnim nabavkama, Zakon o VSTS.

– Postavljen je rok do Nove godine, pa se to naravno nije desilo. Ne vidim nijednog krivca osim političkih subjekata koji to blokiraju. Dijelom vidim i odgovornost Evropske unije, koja je zadnjih godina nedosljedna u svom provođenju politika, ne samo kada je u pitanju BiH, vidimo šta se desilo i sa Sjevernom Makedonijom – rekao je Čarkadžić.

Dodaje da akcenat ne bi stavljao na odgovornost građana, ali da kada se pogleda izborni proces i pritisak na birače, način na koji se vlada, svakako da postoji određen stepen odgovornosti koji je ipak najviše na političkim partijama i državnom Parlamentu.