Društvo

KRIVIČNA PRIJAVA NA NOVOSADSKOM FAKULTETU Studenti prave softver, a zarađuje PROFESOROVA FIRMA

Računarski programi, tehnička i softverska rješenja takođe mogu da se ukradu, pogotovo ako su ih napravili studenti. Ne znajući svoja prava i prava intelektualne svojine, vrlo lako, dok pišu računarske kodove, studenti mogu da postanu a da to i ne znaju jeftina radna snaga za privatne firme.

KRIVIČNA PRIJAVA NA NOVOSADSKOM FAKULTETU Studenti prave softver, a zarađuje PROFESOROVA FIRMA
Foto: Jaroslav Pap/Tanjug

Upravo za to grupa profesora novosadskog Fakulteta tehničkih nauka tereti svoje kolege koji su ujedno i suvlasnici novosadske kompanije “Schneider Electric DMS” (Šnajder elektrik DMS) u krivičnoj prijavi koja je predata tužilaštvu za borbu protiv organizovanog kriminala.

Kako tvrdi ova grupa profesora u krivičnoj prijavi podnijetoj protiv firme “Šnajder elektrika DMS”, dr Dragan Popović, suvlasnik i direktor te firme i u isto vrijeme profesor FTN na Katedri za elektroenergetiku i primjenjeno softversko inženjerstvo, te dr Vladimir Strezoski, nekadašnji profesor i šef Katedre za elektroenergetiku i elektroenergetski softverski inženjering na istom fakultetu, “neovlašćeno su iskorišćavali autorska djela”.

Zloupotrebom položaja šefa Katedre i profesora i iskorišćavanjem položaja Popović i Srezoski terete se za krađu intelektualne svojine jer su računarske programe, industrijske proizvode “DMS softver” i sva njegova unapređenja koji su realizovani na Katedri FTN-a, uključujući i brojne softvere, prenijeli bez pravnog osnova na “Šnajder elektrik DMS”. Ta firma ih neovlašćeno umnožava i iskorišćava na tržištu Srbije. Tako je nezakonito ostvarena imovinska korist za “Šnajder elektrik DMS”, koja prelazi 20 miliona evra, a oštećena je i zloupotrebljena materijalna i nematerijalna imovina fakulteta – priča izvor Blica upoznat sa detaljima krivične prijave koju je podnijela grupa profesora FTN.

Oni naglašavaju da rukovodstvo Katedre za elektroenergetiku i primijenjeno softversko inženjerstvo regrutuju studente, asistente i profesore da rade za potrebe IT kompanija.

– Pored Strezoskog, koji je donedavno rukovodio Katedrom za elektroenergetiku i primijenjeno softversko inženjerstvo, a onda je njegovo ime volšebno nestalo sa sajta FTN-a, te profesora i Dragana Popovića, jednog od najvećih suvlasnika “Šnajder elektrika DMS” i DMS grupe, čiji je “Šnajder” ćerka-firma, u tim kompanijama su na rukovodećim i važnim mjestima i drugi profesori, nastavno i naučno osoblje FTN-a – navode izvori.

Biznis ovih kompanija se suštinski svodi na komercijalne iskorišćavanje kompjuterskog softvera koji je razvio FTN, a nejasno je da li za to postoje ugovori i dozvole fakulteta jer FTN nikada nije prenio imovinska prava na iskorišćavanje DMS softvera na kompanije ova dva profesora, kaže izvor.

– Bez pretjerivanja, FTN i ova katedra funkcionišu kao besplatno odjeljenje za istraživanje i razvoj “Šnajder elektrik DMS” i “DMS grupe”, privatnih kompanija ovih profesora – tvrde izvori.

Međutim, ovo odeljenje nije besplatno za sam fakultet i poreske obveznike jer se istraživanje i razvoj softvera na fakultetu finansira iz sopstvenih prihoda FTN-a i iz budžeta Srbije i Vojvodine.

– Ugovor između FTN i Ministarstva nauke jasno pokazuje da je država sa preko 400.000 evra od 2011. do 2016. godine finansirala naučnoistraživački projekat unapređenja DMS softvera koji komercijalizuju “Šnajder elektrik DMS” i “DMS grupa”, mada niko do sada nije video pravni osnov za to – ističu nezadovoljni profesori.

Popović: Djeca sve rade dobrovoljno

Zaprepašćen sam optužbama i ovo nije prvi put da se tako nešto dešava, kaže prof dr Dragan Popović na navode iz krivične prijave koja je podnijeta protiv njih. Dodaje da su optužbe na njihov račun netačne iz nekoliko razloga.

– Prije svega, studenti ne mogu da rade takve složene operacije jer mi pravimo električnu mrežu sa kojom se napajaju elektrane, nuklearke. Tu postoji ogromna odgovornost i svaka šteta bi prouzrokovala katastrofe. Kodovi i studenti su uvijek pod visokim nadzorom. Djeca su pametna i dobrovoljno sve rade – kaže Popović.

On dodaje da su optužbe na njihov račun posljedica toga što u Novom Sadu postoji 400 IT kompanija koje pokušavaju da dođu do obrazovnog kadra FTN.

– Mi imamo besplatan studijski program za srednje škole i djeca kod nas imaju mogućnost da uče matematiku i informatiku od najboljih. Dobijaju odlično znanje i to su djeca koja su ostala u Srbiji zahvaljujući dotiranju prosvjetnog kadra na FTN od kompanije “Šnajder elektrik” – kaže profesor i dodaje da su takve optužbe velika sramota u momentu kada Francuzi treba da otkupe udio u kompaniji.

Vlasnička struktura

Kompanija “DMS grupa”, kako pokazuju podaci Agencije za privredne registre, vlasnik je 43 odsto udjela u “Šnajder elektriku DMS”, dok 57 odsto drži španski ogranak francuske multinacionalne kompanije “Šnajder elektrik”. Najveći suvlasnik “DMS grupe” je prof dr Dragan Popović, koji ima 54,75 odsto udjela. Profesor Vladimir Strezoski ima 8,5 odsto vlasništva, a među vlasnicima su i još neki profesori. Udio od 10,35 odsto ima i mađarska kompanija “DMS grupa KFT”, čiji je jedan od direktora, prema mađarskim registrima preduzeća, dr Dragan Popović. Kako je objavio novosadski portal 021.rs, francuska kompanija “Šnajder elektrik” otkupila je 100 odsto udjela u “DMS grupi”, ali to još nije evidentirano u Agenciji za privredne registre dok Komisija za zaštitu konkurencije ne da zeleno svjetlo.