Svijet

Krivokapić razgovarao s Klugeom: Obezbijediti hitnu i PRAVIČNU RASPODJELU VAKCINA

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je da Vlada ulaže enormne napore kako bi osigurala bezbjedne i efikasne vakcine protiv virusa korona putem "Kovaks" platforme, u konsultaciji sa EU, ali i u direktnim pregovorima sa proizvođačima.

Krivokapić razgovarao s Klugeom: Obezbijediti hitnu i PRAVIČNU RASPODJELU VAKCINA
FOTO: BORIS PEJOVIC/EPA

Krivokapić je sa direktorom Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hansom Klugeom razgovarao o modalitetima za jednaku i pravičnu distribuciju vakcina protiv kovida 19 u Crnoj Gori i zemljama zapadnog Balkana, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

– Ističući da vakcine protiv kovida 19 nose potencijal da obuzdaju pandemiju, premijer Krivokapić je naglasio da moramo sarađivati kao porodica kako bismo obezbijedili hitnu, pravičnu i jednaku raspodjelu i administriranje vakcina – navodi se u saopštenju.

On je naglasio da niko u tom procesu ne smije biti zaboravljen i da pandemija može biti okončana na globalnom nivou, samo ukoliko se okonča u svim pojedinačnim zemljama svijeta.

Pročitajte još

Kluge je rekao da su međunarodna solidarnost, jednakost i zajedničko zastupanje ključni faktori u nabavci i distribuciji ograničenih količina vakcina na globalnom nivou.

– Svi ne mogu biti vakcinisani istovremeno, te je definisanje strateških prioriteta od krucijalne važnosti kako bi se osiguralo da prve, ograničene količine vakcina imaju najveći efekat u smislu smanjivanja slučajeva teškog oboljevanja i umiranja – dodao je Kluge.

Učesnici sastanka su se saglasili da je vakcinacija protiv kovida 19 kompleksan poduhvat koji traži vrijeme i da je do tada neophodno insistirati na dosljednom sprovođenju provjerenih i djelotvornih mjera kako bi se sačuvali životi i zdravlje građana.

U razgovoru su učestvovale i crnogorski ministri zdravlja Jelena Borovinić Bojović i javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, kao i šef Kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović.

Prihvati notifikacije