Politika

Kriza nastala glasanjem za Rezoluciju o Srebrenici: DNP suspenduje podršku Vladi Crne Gore, premijeru Milojku Spajiću ispostavili uslove

Predsjedništvo Demokratske narodne partije (DNP) jednoglasno je donijelo odluku o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena njihovih zahtjeva.

Milojko Spajić
FOTO: VIJESTI/SCREENSHOT

Iz DNP su kazali da je preduslov da uopšte razmatraju opciju dalje podrške Spajićevoj Vladi usvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu najkasnije do kraja juna.

– U slučaju da ne dođe do izglasavanja pomenute Rezolucije čiji je jedan od inicijatora premijer Milojko Spajić, to bi automatski značilo prestanak daljih pregovora i uskraćivanje naše podrške 44. Vladi. Predsjedništvo DNP vjeruje da je premijeru jasno da bi neusvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu značilo i kraj njegove Vlade u ovom formatu parlamentarne većine – poručili su iz DNP, prenose Vijesti.

Uslovi ispostavljeni Spajiću

Dalje navode da ukoliko bi ipak bila izglasana ova Rezolucija, a sve u cilju postizanja dogovora o daljem funkcionisanju parlamentarne većine koja će podržavati Vladu, neophodno je:

Dostaviti konkretnu i u vremenski normiranim poglavljima realizaciju programa Evropa sad 2 na osnovu kojeg je PES na izborima 11. juna dobio najveći broj glasova, a što je DNP u konačnom i opredijelilo da podrži vladu Milojka Spajića

Pokrenuti ustavnu inicijativu o normiranju srpskog jezika kao službenog

U sklopu pomenute inicijative definisati i normu o nezastarijevanju krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije, a posebno za ona djela koja se odnose na višedecenijsku brutalnu pljačku Crne Gore i njenih građana

Predložiti zakonska rješenja i međudržavne sporazume o dvojnom državljanstvu sa Republikom Srbijom

Ustavom i zakonom normirati trobojku kao narodnu zastavu

Izvršiti smjenu jednog broja ministara za koje postoje ozbiljne sumnje da imaju veze sa organizovanim kriminalnim grupama i koruptivnim aktivnostima

Aneksom postojećeg koalicionog sporazuma precizirati i obavezati se na ispunjenje gore navedenih zahtjeva

Pročitajte još

Predsjedništvo DNP poručilo je i da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun, neće delegirati potpredsjednika Vlade, ni ministra saobraćaja koji su bili utvrđeni da koalicionim sporazumom.

– Predsjedništvo DNP očekuje da, ukoliko je premijeru Milojku Spajiću stalo do podrške naše partije, narednih dana inicira sastanak sa predsjednikom Milanom Kneževićem kako bi dogovorili dinamiku izmjena koalicionog Sporazuma i realizaciju ispostavljenih zahtjeva. Svjesni činjenice da isključiva i dominantna odgovornost ne leži samo na premijeru Spajiću, već na svim subjektima koji podržavaju 44. Vladu, očekujemo da se i ostali potpisnici koalicionog Sporazuma uključe u rješavanje evidentne krize nastale glasanjem vlade Crne Gore za Rezoluciju o Srebrenici – rekli su iz DNP.

Navode da je ta odluka nelegitimna, donijeta bez konsultacija sa koalicionim partnerima i u potpunosti protiv nacionalnih, državnih i političkih interesa Crne Gore.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu