Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“KRIZA NIJE PRILIKA ZA OTKAZE” Španija zabranila otpuštanje radnika zbog situacije oko korona virus

Svijet
Autor:

Foto: Kiko Huesca/EPA

Španska vlada je donijela odluku o zabrani otpuštanja sa radnih mjesta zbog korona virusa sve dok ne bude zaustavljena zdravstvena kriza u zemlji koja je teško pogođena globalnom pandemijom kao i mnoge druge države, javlja Anadolija.

Jolanda Diaz, španska ministarka rada, izjavila je da niko ne može ovu krizu koristiti kao prliku kako bi otpustio radnike s posla.

– Privremeni ugovori se ne mogu otkazati zbog situacije oko korona virusa. Ugovori ostaju sve dok se ne okonča zdravstvena kriza – rekla je Diaz.

Maria Jesus Montero, portparol Vlade, izjavila je da je odluka o zabrani otpuštanja zbog situacije oko COVID-19 stupila na snagu u petak.

Sindikati radnika u Španiji su ranije upozorili da bi zbog pogoršane ekonomske situacije izazvane korona virusom u toj zemlji samo u martu oko milion radnika moglo ostati bez posla te su apelovali na Vladu da hitno poduzme potrebne mjere kako bi radnici bili zaštićeni.

Španija je takođe u petak zatvorila kopnenu granicu s Francuskom, što je samo jedna u nizu brojnih mjera donesenih u jeku borbe protiv korona virusa.

Španija, evropska država koja je nakon Italije najviše pogođena korona virusom, privremeno je zatvorila svoje kopnene granice s Francuskom.

Nakon ove odluke španska policija je na graničnom prelazu u gradu Irunu vratila strana vozila koja su pokušala ući u tu zemlju iz Francuske.

U Španiji je do sada od posljedica zaraze korona virusom preminulo 5.138 osoba, dok je broj zaraženih premašio 65 hiljada, prenosi N1.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO