Društvo

KRIZNI ŠTAB SE BRINE ZBOG NOĆNOG ŽIVOTA Nadležni u strahu jer misle da će se studenti ponašati neodgovorno

Ministar prosvete Mladen Šarčević razgovarao je danas, pred početak nove akademske godine, sa studentima, predstavnicima Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS).

KRIZNI ŠTAB SE BRINE ZBOG NOĆNOG ŽIVOTA Nadležni u strahu jer misle da će se studenti ponašati neodgovorno
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/ RAS SRBIJA

On je studentima i profesorima poželio uspješnu novu školsku godinu, koja će biti drugačija od prethodnih zbog epidemije virusa korona.

Ministarstvo prosvete proslijedilo je upravama fakulteta koje mjere moraju da se preduzmu kako bi se spriječilo širenje virusa korona, a na današnjem sastanku dogovoreno je da i studentski parlamenti, na svim fakultetima, organizuju redarske službe, a biće pojačana i kontrola prosvjetne inspekcije.

– Na posljednjoj sjednici, Krizni štab je izrazio zabrinutost zbog početka nastavne godine na fakultetima, jer misle da će se jedan dio studenata ponašati neodgovorno što se tiče noćnog života. Dogovorili smo se sa studentima da, osim mjera koje će sprovodi zaposleni na fakultetima, i studenti organizuju redarske službe i prate da li se poštuju preventivne mjere – rekao je Šarčević za Tanjug nakon sastanka sa studentima.

Ministar je sa studentima razgovarao i o njihovom zahtjevu za smanjenje školarina i ponovio da su školarine u nadležnosti fakulteta, te još jednom apelovao na sve visokoškolsle ustanove da pojedinačno razgovaraju sa predstavnicima studentskih parlamenata i zajedno procijene koliko školarine mogu da se smanje, a da se ne remeti rad.

– Nemaju svi fakulteti iste uslove i mora da se rješava od slučaja do slučaja. MInistarstvo prosvete izmiruje sve svoje zakonske obaveze prema visokoškolskim ustanovama. Drugi dio njihovog finansiranja je iz sopstvenih prihoda i fakulteti treba da pogledaju koliko u sopsatvenim prihodima ima sredstava koji ne mogu da potroše, jer neće biti putovanja – rekao je on.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Navoodi da je Ministarstvo prosvjete u dogovoru sa premijerkom Anom Brnabić dogovorilo da se ponove prošlogodišnje kvote na fakultetima, te će tako i pojedini studenti koji imaju manje od 48 bodova moći da studiraju o trošku države.

– Neki studenti zbog kovida možda nisu uspjeli da ostvare 48 bodova, te će nemanjajući zakon država i njima pomoći, jer kvote ostaju na nivou prošlogodišnjih – rekao je on.

Predsjednica studentskog parlamenta UB Margareta Smiljanić kaže da su faklulteti dobili preporuke od Ministarstva prosvjete vezano za nastavak ove, ali i početak nove školske godine.

– Ono što je nama prioritet, kao i Ministarstvu prosvjete, jeste da studenti pri dolasku na fakultete budu bezbijedni. Ono što mogu da kažem je da ćemo u narednom periodu kontrolisati da li se sprovode mjere prevencije. Važno je da studenti tokom ove školske godine, kada je ponovo situacija netipična, budu zadovoljni svojim uslovima i da im se maksimalno izađe u susret – navela je ona.