Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

Krpljenje rupa

Kolumne
Autor:

Foto RAS arhiva

Jednog poslodavca iz Banjaluke zanimalo je zbog čega dva inženjera odlaze u inostranstvo. Odgovor inženjera bio je više nego jasna poruka svima : „Zato što plaćamo skupu putarinu i gorivo, a imamo rupe ne cesti“. Zainteresovani poslodavac je zaključio kako ćemo mi teško sve rupe pokrpiti da bi oni ostali.

Baš tako. Ali, bukvalne rupe na putevima zaista jesu veliki problem i samo su dio dugogodišnjeg mozaika koji je, nakon što je zapadno tržište otvorilo granice i za nas, ubrzao odluke ljudi da odu.

Evo, zbog čega bi plaćali svaku godinu 70 maraka za puteve prilikom registracije auta, a vozimo se rupama. Što bi nadležni sofisticirano rekli, putevi su nam, nažalost, među najlošijima u Evropi i uprkos ogromnim ulaganjima. Zašto bismo plaćali skupe putarine na gorivo, a trećina lokalnih puteva nam je makadam?

Neko će sada reći da brkamo babe i žabe i da akcize od goriva idu za autoputeve, da taksa za puteve od registracije ide za održavanja regionalnih i magistralnih puteva, a da se o lokalnim putevima brinu gradovi i opštine.

Kakve to sve veze ime kada se podvuče crta ispod koje stoji pozamašan iznos za puteve? Kakve veze ima koja je čija nadležnost jer se vozimo po rupama i zakrpljenim rupama?

Zato se potrudite da ovdje ne ostanu samo rupe.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO