Politika

Kršenje međunarodnog prava: Stevandić o najavljenoj rezoluciji o Srebrenici

U Narodnoj skupštini Republike Srpske počela je druga tačka dnevnog reda, a to je zauzimanje stava parlamenta Srpske o najavljenoj rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

Kršenje međunarodnog prava: Stevandić o najavljenoj rezoluciji o Srebrenici
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Predlagač, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, napomenuo je da je najavljena rezolucija o Srebrenici rezultat jednostrane akcije bošnjačkih predstavnika te da ovaj dokument, kako je istakao, mimo Ustava BiH i važećih zakona zagovaraju moćni politički faktori, s ciljem satanizacije Republike Srpske.

– Ovo je sigurno tema o kojoj nemamo velikih razmimoilaženja i razlika – rekao je Stevandić u uvodnom obraćanju poslanicima.

Pročitajte još

Narodna skupština je, kako je dodao, učinila sve što je mogla po ovom pitanju.

Zlatko Lagumdžija prekršio je Ustav BiH, a prekršili su ga i kosponzori rezolucije koji krše međunarodni ugovor, kakav je Ustav BiH – istakao je Stevandić.

Naveo je da “ne možemo da pretpostavimo da su sve članice UN dovoljno upoznate o temi”, na način kako je upoznata javnost u Republici Srpskoj i Srbiji, ali može da im se objasni da se, kako je istakao, krše akti međunarodnog prava.

– Ovo je urađeno u konsultaciji s predsjednikom i premijerom Republike Srpske, kao i pravnim stručnjacima – istakao je Stevandić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu