Biznis

Kršili propise o ravnopravnom tržišnom takmičenju: EU kaznila AMERIČKOG PROIZVOĐAČA SLATKIŠA sa 337,5 miliona evra

Evropska komisija izrekla je američkom proizvođaču slatkiša Mondelezu novčanu kaznu od 337,5 miliona evra zbog ometanja prekogranične trgovine čokoladom, keksima i proizvodima od kave među zemljama EU.

crna čokolada
FOTO: O SVEMU I SVAČEMU/ YOUTUBE/ SCREENSHOT

Mondelez International sklapao je dogovore kojima je kršio propise o ravnopravnom tržišnom takmičenju i zloupotrijebio je dominantni položaj na tržištu slatkiša, utvrdila je Komisija.

Od 2012. do 2017. grupa od sedam trgovaca smjela je prodavati njegove proizvode samo na određenim teritorijima, a ograničen im je i broj kupaca – navodi Hina, prenosi Biznisinfo.

Grupa od 10 ekskluzivnih distributera u pojedinim zemljama EU morala je pak od 2006. do 2020. tražiti dozvolu da odgovori na pitanja klijenata o prodaji u drugim zemljama EU.

Od 2015. do 2019. Mondelez je takođe odbijao snabdijevati trgovca u Njemačkoj kako bi spriječio preprodaju čokolada u Austriji, Belgiji, Bugarskoj i Rumuniji u kojima su im cijene bile više, saopštio je regulator EU.

Zaustavili su i isporuke u Nizozemsku kako bi spriječili njihovu preprodaju u Belgiju gdje su ih prodavali po višim cijenama.

– Istrajamo u pomoći osnovnih slobodama u EU i garantovanju evropskim građanima da će imati pristup najširoj lepezi proizvoda po najnižim cijenama koje tržište može ponuditi – izjavila je evropska komesarka za tržišnu konkurenciju Margrete Vestager.

Pročitajte još

Novčana kazna snižena je za 15 odsto, na 337,5 miliona evra, nakon što je kompanija priznala kršenje propisa.

 U četvrtak su poručili da prekršaji predstavljaju izolovane incidente iz prošlosti, naglasivši da su korigirali poslovnu praksu puno prije istrage Komisije.

– Pitanja iz prošlosti ne odražavaju ono ko smo danas ni snažnu kulturu usklađenosti kojoj težimo – rekao je portparol Mondeleza, prenose Nezavisne.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu