Svijet

Krvavi pir u salonu za masažu: Doživotna kazna 22-godišnjem mladiću za UBISTVO OSAM LJUDI

Mladić optužen za ubistvo osam osoba, uglavnom žena azijskog porijekla, u salonima za masažu na području Atlante, priznao je danas da je kriv za četiri ubistva i osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.

Krvavi pir u salonu za masažu: Doživotna kazna 22-godišnjem mladiću za UBISTVO OSAM LJUDI
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Robert Eron Long (22) i dalje se suočava sa smrtnom kaznom za druge smrtne slučajeve, za koje će mi biti suđeno u drugom okrugu, prenosi agencija AP.

Serija pucnjava na tri salona za masažu u martu izazvala je bijes i podstakla strah među Amerikancima azijskog porijekla, koji su se već suočili sa povećanim nepovjerenjem zbog pandemije korona virusa.

Mnogi su bili posebno uznemireni kada su vlasti sugerisale da Longovi zločini nisu rasno motivisani, već su proistekli iz njegove zavisnosti od seksa, koja nije priznata kao zvanični poremećaj.

Tužioci okruga Čeroki planirali su da zatraže smrtnu kaznu, ali su odlučili da će sporazum o priznanju krivice doneti brzu pravdu i izbjeći sve dugotrajne žalbe.

Long je 16. marta ubio četiri osobe, od kojih su tri bile žene a dvije azijskog porijekla, u salonu za azijsku masažu u okrugu Čeroki. Tada je ranjena i peta osoba.

Long se zatim odvezao do Atlante, gdje je u drugom centru za masažu pucao i ubio tri žene prije nego je prešao ulicu ka drugom salonu gdje je ubio još jednu ženu, saopštila je policija.

Sve žrtve u Atlanti bile su azijskog porijekla.

Prihvati notifikacije