Banjaluka

Kućni testovi na korona virus SVE TRAŽENIJI I JEFITNIJI: Zbog pristupačnije cijene idu k'o alva

Kućni testovi na korona virus sve su traženiji, prvenstveno jer nije potrebno čekati rezultat kao za PCR test. I jeftiniji su. U apotekama kažu da potražnja raste sa brojem zaraženih, te da su vrlo pouzdani kod onih koji su oboljeli od kovida.

Kućni testovi na korona virus SVE TRAŽENIJI I JEFITNIJI: Zbog pristupačnije cijene idu k'o alva
FOTO: SOEREN STACHE/EPA

Cijena testa postala je i pristupačnija za građane. Nekada poprilično skup za naše uslove, danas kućni test na korona virus može da se kupi za sedam i po maraka, pa na više. U apotekama kažu da je protekla dva, tri mjeseca potražnja za ovim testovima veća, posebno jer su korona brojke zaraženih veoma velike.

– Do sada se pokazalo da će, ako imate koronu, kućni test to sigurno pokazati. Važno je i kada se testirete, da li odmah kad primjetite prve simptome i virus može da se detektuje u nosu ili kad je već “stigao u krv”. Ali, po iskustvima našim pacijenata, oni koji su bili pozitivni na kućnom testu, to je potvrdio i test kod ljekara – rekli su nam u jednom apoteci.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Banjalučanka koja je koristila kućni test na koronu kaže da je to doslovno spaslo život njenom svekru. Imao je simptome prehlade, osjećao je blagi pritisak u plućima, ali kod ljekara nije htio misleći da će brzo proći i da je samo nazebao.

– Vakcinisan je, to me je malo umirilo. Otišla sam u apoteku, kupila nekoliko kućnih testova. Uradio je dva, oba su pokazala da je zaražen. Istog dana smo otišli u ARI, potvrdili su mu koronu, slikao je pluća, dobio antibiotike i vrlo brzo ga je sve prošlo. Da na svoje oči nije vidio da je pozitivan, vjerovatno još ne bi tražio pomoć ljekara i možda bi tad bilo kasno – kaže za Srpskainfo Dragana B.

Pročitajte još

I ostali ukućani su se testirali. Njima je, na sreću, test bio negativan.

– Imam nekoliko testova kod kuće, za ne daj bože. Vrlo ih je lako koristiti – kaže ona.

U apotekama kažu da imaju pacijente koji vrlo često kupuju testove, ali da svi moraju znati da nijedan tekst nije 100 odsto siguran, te da postoje situacije kada je odlazak ljekaru najbolja opcija.

– Nikako se ne liječiti sam kod kuće – poručuju farmaceuti.

Struka kaže da su brzi testovi najpouzdaniji kada ih koriste ljudi sa simptomima i u tim slučajevima gotovo su jednako tačni kao PCR testovi koji se obrađuju u laboratorijima. Oni koji imaju simptome, a brzi test je negativan, treba da prate stanje i razvoj simptoma. Neke studije su pokazale da ako ste bili izloženi virusu, a trenutno nemate nikakve simptome, brzi testovi nisu toliko pouzdani.

Pravilno uzimanje uzorka

Mana kućnih testova koji se rade kod kuće je da mogu biti manje tačni ako test nije pravilno urađen. Provođenje kućnog testa, koji detektuje virusni protein, prilično je jednostavno ako pažljivo pročitate uputstvo. Vrlo je važno štapićem preći kroz unutrašnjost nosa sa svake strane. Ako nema dovoljno uzorka, to bi moglo pokazati lažno negativan rezultat.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije