Banjaluka

KUDA IDE ATRAKTIVNO ZEMLJIŠTE Pred odbornicima informacija o sporu Banjaluke i "Autoprevoza"

Grad Banjaluka je, posljednjom presudom Ustavnog suda BiH, ostao bez zemljišta vrijednog desetine miliona maraka. O kompletnom slučaju “Stare autobuske stanice” i sporu koji traje više od 16 godina moći će da se izjasne i banjalučki odbornici.

KUDA IDE ATRAKTIVNO ZEMLJIŠTE Pred odbornicima informacija o sporu Banjaluke i "Autoprevoza"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Na idućoj sjednici Skupštine grada, zakazanoj za 24. i 25. jun, naći će se informacija o sudskom sporu Grada i “Autoprevoza” za zemljište stare stanice, koje uključuje i objekat Muzeja savremene umjetnosti RS.

Grad je početkom godine izgubio ovu lokaciju u centru, nakon što je Ustavni sud BiH poništio presudu Višeg privrednog suda u Banjaluci iz oktobra 2017. godine. Sud je ostavio na snazi presudu banjalučkog Okružnog privrednog suda iz iste godine, kojom je atraktivna lokacija proglašena privatnim vlasništvom.

Apelaciju Ustavnom sudu BiH podnio je “Autoprevoz” zajedno s preduzećem ”Bewo Real Estate”, koje je prije sedam godina kupilo od “Autoprevoza” nekoliko parcela na staroj autobuskoj stanici iako je sudski spor bio u toku.

Pročitajte još

Zemljište u centru oko kojeg se godinama vodi spor čini parking između ulica Vidovdanska i Nikole Tesle, Vidovdanska ulica, objekat u kojem je smještena javna ustanova Muzej savremene umjetnosti RS sa pripadajućim zemljištem, ostalo zemljište oko objekta Muzeja, park i dio parkinga ispred Muzeja.

Iz Grada su najavili da će iskoristiti sve pravne mogućnosti koje imaju kako bi zaštitili svoje interese.

Foto: Grad Banjaluka
Foto: Grad Banjaluka

Odluka Ustavnog suda je čudna i nepovoljna. Imamo mali manevarski prostor za dalje pravno postupanje, a to je vanredno preispitivanje odluke – rekao je gradonačelnik Igor Radojičić, napominjući i da prethodnih mjeseci nisu imali nikakvog kontakta s drugom stranom.

Pročitajte još

Podsjetimo, sporno zemljište površine preko 22 dunuma, još 1968. godine od “Željeznica Jugoslavije” kupio je “Autoprevoz”, radi izgradnje autobuske stanice. Skupština grada 1979. donosi odluku da se stara stanica dislocira iz centra i iste godine zaključen je ugovor između Grada Banjaluka i “Autoprevoza”. Grad je toj firmi, u zamjenu za staru stanicu u centru, dao zemljište u Lazarevu, gdje se danas nalazi nova autobuska stanica, a „Autoprevoz“ se, uz dodatnu novčanu naknadu, odrekao parcele u centru.

Međutim, na misteriozan način izvršen je upis vlasništva na obje lokacije u korist „Autoprevoza“, koji je kasnije privatizovan. Zanimljivo je da u Banjaluci uopšte nema originala dokumenta, odnosno ugovora, koji je nestao iz arhive Zavoda za izgradnju!

Interesantno je i da je Grad nedavno izmijenio regulacioni plan, koji obuhvata i potez od stare stanice do sjedišta Puteva RS, kako bi definisao novi izgled centra. Sadašnji javni parking žele da zamjene velikim parkom, dok će sa obje strane parka biti izgrađeni nadzemni parkinzi. Šta će biti sa ovim ambicioznim planovima?

– Proveden je međunarodni konkurs za preuređenje centralne zone grada i usvojeno je idejno rješenje, što je dodatni element u cijelom slučaju. Nakon odluke Ustavnog suda BiH imamo jednu prilično komplikovanu situaciju, bar na tom potezu – ocijenio je Radojičić.

Objekat Muzeja savremene umjetnosti, dodaje, ostao je uknjižen na Grad i vrlo brzo će, zahvaljući stranim donacijama, početi njegova rekonstrukcija.

MSU RS nalazi se u objektu željezničke stanice, koji je Austrougarska izgradila 1891. godine. Ova istorijska građevina je 2017. proglašena nacionalnim spomenikom BiH.

“Nećemo ugroziti funkcionisanje Grada”

Direktor “Autoprevoza” Dejan Mijić rekao je da će o daljoj sudbini parkinga u centru odlučivati uprava preduzeća.

– Neće niko preduzimati poteze kojima bi se ugrozilo funkcionisanje Grada. Uz konstruktivnu atmosferu, trebamo postići dogovor u najboljem interesu Grada i “Autoprevoza” – izjavio je Mijić.