Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KULTURA SJEĆANJA ZAPISANA NA 12 LISTOVA Kalendar za 2020. s motivima najljepših tvrđava BiH

Društvo
Autor:

Foto: Privatna arhiva

Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” izdalo je zidni kalendar za 2020. godinu, s motivima najljepših tvrđava Bosne i Hercegovine.

– Kao i svake godine, “Napredak” štampa tematski zidni kalendar, a nakon crkava, mostova i stećaka koji su bili tema ovogodišnjeg kalendara, “Napredak” je za 2020. godinu odlučio štampati kalendar s najljepšim tvrđavama u Bosni i Hercegovini – navode iz ovog društva.

Kalendar kao dnevno štivo, priča o vlastitoj istoriji uz datume mjeseca koji kalendaru opravdavaju ime, ali mu daju potpuno novi smisao i funkciju.

Hrvatinićeva Jajačka tvrđava otvara godinu, te dvojezično prati, na hrvatskom i engleskom, tvrđave kroz mjesta u Bosni i Hercegovini.

Tu je Stari grad Tešanj, Vidoški grad, Travnička tvrđava, cazinski Ostrožac i hercegovački Stjepangrad, srednjevjekovna blagajska utvrda, Srebrenik, Gradina, Počitelj, Bobovac, Kastel, a godinu zatvara tvrđava Herceg Stjepana, smještena iznad Ljubuškog.

– Dvanaest priča u dvanaest slika o tvrđavama u Bosni i Hercegovini kalendar je HKD “Napretka” za 2020. No, to nije samo kalendar. To je sve ono što bismo trebali znati kao lični podatak, godinu rođenja ili grad. Zato, ovaj kalendar je puno više od datuma, imendana i brojeva. On je kultura sjećanja zapisana na dvanaest listova – saopštili su iz “Napretka”.

Urednik i autor kalendara za 2020. godinu je Miroslav Landeka, dok dizjan potpisuje “Objektiv Web&Graphics” Mostar. Prevod tekstova na engleski jezik uradila je Anita Vlašić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO