Hronika

KUPIO SONU KISELINU Unuk pomogao baki da se ubije

Dean Š. (45), Slovenac sa zagrebačkom adresom, uskoro će se naći na optuženičkoj klupi Opštinskog suda u Zagrebu jer je svojoj baki pomogao da se ubije.

KUPIO SONU KISELINU Unuk pomogao baki da se ubije
FOTO: M. ŠURJANAC/RAS SRBIJA

 U obližnjoj trgovini u Zagrebu kupio joj je sonu kiselinu marke “Meteor”, koju je potom sipao u bočicu s natpisom “Aethanolum dilutum”, te stavio na dno ormara.

Pritom je slučajno poprskao pantalone, koje su odmah izbledjele. Znao je, kako se potom otkrilo, da je njegovoj baki dosta života u depresiji u koju je pala nakon gubitka sina, prenosi Jutarnji list.

Baka je 27. novembra 2017. popila koktel koji joj je smućkao unuk, te je u teškom stanju završila u KBC- Rebro, gdje je potom i preminula. Zadobila je jezive korozivne povrede jednjaka, želuca, crijeva i jetre, a sumnje je brzo pala na unuka, koji nije skrivao da ga je “baka molila da joj kupi varikinu da se ubije”.

Tužilaštvo je nakon trogodišnje istrage podiglo optužnicu protiv unuka pokojnice te za njega traže sedam mjeseci zatvora i godinu dana uslovne kazne. Inače, za krivično djelo učestvovanja u samoubistvu zaprećena je kazna do tri godine zatvora, piše Blic.

Odbrana

Optuženi unuk u vrijeme kad je baka pila kiselinu nije bio kod kuće, a rekao je da ga je baka duže molila da joj kupi varikinu da se ubije jer je patila za sinom koji je preminuo.

– Odbijao sam, ali jedan dan sam otišao do trgovine. Kad sam donio varikinu, baka je išla za mnom i tražila da joj dam da popije. Stavio sam je u ormarić. Ona me je prisilila da joj je kupim i iskreno, nisam vjerovao da će to popiti. I ne smatram se krivim. Svima je govorila u kući da će se ubiti – branio se Dean Š.

Njegova tetka V. H. se sjetila tragedije, rekavši da se depresija njene majke pogoršala 2016. nakon smrti sina, njenog brata.

– Sestrin sin me je tog 27. novembra pitao gdje je baka. Bilo mi je čudno što je nema pa sam otišla na balkon i vidjela baku u stolici. Tada je ustala i otišla da sjedne na fotelju u dnevni boravak. Sestrin sin je nakon toga rekao da je baka popila neki alkohol pa sam otišla na balkon i našla bocu s etiketom alkohola.

– Zvali smo Hitnu pomoć, da bi nešto kasnije toga dana Dean došao kući, rekavši mi da je baki u bočicu nalio sonu kiselinu jer ga je zamolila. Bila sam u šoku i odjurila na Rebro te rekla šta je popila. Majka je morala na operaciju, brzo je umrla, a Deana sam prijavila policiji. On to nije smio da učini – otkrila je V. H.

Deanovo priznanje šokiralo je redom sve ukućane, a iz kuće u kojoj je pomogao baki da se ubije odselio se u julu prošle godine.

Iskaz zeta

– Iako je znala govoriti ‘sine, ja ću ti brzo otići’, nisam mislio da bi se zaista mogla ubiti. Sve me je to šokiralo. Sjećam se da me je toga dana nazvala žena i rekla mi da je svoju majku zatekla na balkonu kuće te da je mislila da je popila dosta alkohola. Kad sam kroz pola sata došao kući, tamo je već bila Hitna pomoć. Odvezli su ju u bolnicu, gde je umrla. A što se tiče te kiseline, Dean nam je rekao da ju je kupio na njenu molbu – zaključio je M. H., koji se sa suprugom brinuo o preminuloj.

Vještačenjem bočice utvrđeno je da je u njoj bila mješavina hlorovodonične kiseline i nepoznatog sredstva.