Hronika

KUPOVALI FILMSKIM NOVCEM Lažnim novčanicama plaćali robu na području Prijedora

Goran P. iz Novog Grada uhapšen je zbog sumnje da je naručio i stavio u opticaj filmski novac, saznaje Srpskainfo.

KUPOVALI FILMSKIM NOVCEM Lažnim novčanicama plaćali robu na području Prijedora
FOTO: PU PRIJEDOR

Prema našim saznanjima, on je preko interneta naručio više desetina lažnih novčanica i onda ih stavio u opticaj.

U Policijskoj upravi Prijedor rekli su da su došli do operativnih informacija da se u opticaj stavljaju falsifikovane novčanice, te su preduzeli mjere i radnje u cilju otkrivanja i rasvjetljavanja krivičnog djela “Krivotvorenje novca” i pronalaska izvršioca.

– Preduzetim mjerama i radnjama pronađeno je i oduzeto ukupno 13 novčanica, a identifikovane su tri osobe koja su falsifikovani novac stavljali u opticaj. Kriminalističkom obradom utvrđeno je da je osumnjičeni G.P. iz Novog Grada putem interneta kupio repliku novčanica u apoenima od 50 i 100 konvertibilnih maraka koje su namijenjene za filmsku upotrebu, tzv. filmski novac, koje je potom dao osumnjičenim Đ.S. iz Prijedora i D.K. iz Kozarske Dubice koji su novac dalje stavljali u opticaj – pojasnila je portparol PU Prijedor Zvezdana Alendarević.

Pročitajte još

Nakon kompletiranja predmeta Tužilaštvu BiH protiv navedenih biće dostavljen izvještaj za počinjena krivična djela „Krivotvorenje novca“.

Policijska uprava Prijedor apeluje na građane da budu oprezni prilikom novčanih transakcija i da obrate pažnju na zaštitna obilježja novčanica, te ukoliko posumnjaju da se radi o lažnom novcu, odnosno o replici da o tome odmah obavijeste nadležnu policijsku stanicu.

– Falsifikovane novčanice koje su u navedenom slučaju stavljene u promet su prepoznatljive po natpisu „Lažni novac“ koji se nalazi na prednjoj strani novčanice i natpisom „Samo za filmsku upotrebu replika kopija“ koji je štampan na zadnjoj strani novčanice – poručila je Alendarevićeva.

Prihvati notifikacije