Politika

"Kurti traži priznanje Kosova kako bi Srbima dao da glasaju" Vučić o ucjenama prištinskih vlasti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Dubaiju da svi u Evropi znaju da premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti neće dozvoliti Srbima u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji da izađu na izbore 17. decembra, jer traži priznanje Kosova da bi Srbi dobili pravo koje im pripada.

aleksandar vučić predsjednik srbije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Komentarišući pozive EU Prištini da se Srbima omogući glasanje i Kurtijevu poruku ambasadorima Kvinte u Prištini da je neophodno potpisivanje međudržavnog sporazuma, Vučić je rekao da je jasno da to znači da Srbija mora da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova kako bi srpski narod u svojim sredinama mogao da glasa za parlament Srbije i lokalne organe vlasti u Srbiji.

Dakle, neće biti izbora u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, zato što Kurti ne želi da dozvoli Srbima ono pravo koje je prirodno, što je normalno da mogu da ostvare. Zapad će nam uvijek reći da nema dovoljno mogućnosti da izvrši pritisak na Kurtija i izdaće jedno saopštenje ili još jednu izjavu – izjavio je Vučić novinarima uoči Samita o klimatskim promjenama.

Govoreći o samitu u Dubaiju, Vučić je ocijenio da se na skupu svjetskih lidera govori o klimatskim promjenama, ali da se u kuloarima više nego ikada priča o svim drugim pitanjima.

– Klimatske promjene su glavna tema za specijalizovane sesije i za domaćine, a rekao bih, bez obzira na to što je riječ o izuzetno značajnoj temi i o nečemu što je od velikog interesa za sve ljude u svijetu, da se mnogo više govori o odnosima između Izraelaca i Arapa, ulozi Amerikanaca, Ukrajini, Rusiji, Venecueli, Gvajani, Kini, Americi i svemu drugom. Čini mi se da je taj geopolitički poredak nešto što je dominantna tema iza zavjese – rekao je Vučić.

Pročitajte još

On je najavio da će premijer Italije Đorđa Meloni u naredna dva dana posjetiti Beograd, naglasivši da je to važna posjeta za bilateralne odnose, dovođenje investitora, ali i za političke odnose i dalju podršku Italije napretku Srbije na putu ka EU.

Vučić je otkrio da je danas u Dubaiju razgovarao i sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom o odnosima dvije prijateljske zemlje, ali i o situaciji u Ukrajini.

Predsjednik Srbije uoči samita u Dubaiju sastao se sa brojnim svjetskim liderima, ali i sa predstavnicima zemalja regiona – predsjedavajućom Savjeta ministara Borjanom Krištom i predsjednicima Crne Gore i Sjeverne Makedonije, Jakovom Milatovićem i Stevom Pendarovskim.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije