Politika

Borelj razočaran: Bez normalizacije odnosa neće biti evropske budućnosti ni za Kosovo, niti za Srbiju

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas da tokom sastanka lidera Beograda i Prištine nije bilo moguće riješiti međusobne nesuglasice.

Žozep Borelj za govornicom
FOTO: JAVIER LIZÓN/EPA

On je istakao da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije bio spreman za započinjanje procesa ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština, već je insistirao na de fakto priznanju tzv. Kosova.

Borelj je nakon sastanka naglasio da je put dvije strane ka EU kroz dijalog i da je uspostavljanje Zajednice sprskih opština ključni element u procesu normalizacije odnosa.

– Bez normalizacije neće biti evropske budućnosti ni za Kosovo, niti za Srbiju – upozorio je Borelj.

Pročitajte još

On je dodao da je sa Kurtijem i Vučićem pokušao da nađe riješenje za napredak na osnovu prijedloga koji je iznijela EU, ali da Kurti nije bio spreman za postizanje napretka i započinjanje kredibilnog procesa ka uspostavljanju ZSO i insistirao je de fakto na priznanju tzv. Kosova, dok je Vučić prihvatio predlog EU.

Borelj je rekao da je uspostavljanje Zajednice srpskih opština ključni element u procesu normalizacije odnosa i da je ključno da pregovori o statutu ZSO počnu bez daljeg odlaganja.

On je dodao da je tokom sastanka razgovarano o krizi na sjeveru KiM i da su se fokusirali na primjenu sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, što je, naglasio je, ključno za proces normalizacije.      

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu