Politika

Lajčak o susretu u Briselu "Radimo na pozitivnim ishodima sastanka Vučića i Kurtija"

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je da pripreme za sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga 14. septembra u Briselu, teku "punom parom" i da se radi na "pozitivnim ishodima".

Mioroslav Lajčak
FOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA

Lajčak je sumirajući radnu sedmicu naveo da je ona bila “prepuna pripremnog rada” za predstojeći sastanak na visokom nivou u Briselu.

– Počeo sam je u Briselu, gdje sam se sastao sa posrednicima Evropskog parlamenta u procesu parlamentarnog dijaloga sa Skupštinom Srbije, poslanikom u EP Matjažem Nemecom i bivšim poslanikom u Knutom Flekenštajnom – napisao je Lajčak na Fejsbuku.

U utorak se, podsjeća, sastao sa komandantom Kfora general-majorom Anđelom Mikeleom Ristućom.

– Bilo je dobro razmijeniti bilješke o dešavanjima na terenu i podijeliti naše procjene o potencijalnim izvorima budućih tenzija. Zahvalan sam na vitalnom radu Kfora u izgradnji bezbijednog okruženja na Kosovu- istakao je Lajčak.

Pročitajte još

Zatim se, u srijedu, sastao sa zamjenikom premijera i glavnim pregovaračem Kosova u dijalogu Besnikom Bisljimijem u Briselu sa kojim je razgovarao o unapređenju i normalizaciji odnosa.

– Takođe sam se sastao sa Arturom Lorkovskim, direktorom Energetske zajednice, kako bih istražio potencijalne oblasti saradnje i govorio o energetici u okviru dijaloga. Svojom jedinstvenom stručnošću Energetska zajednica je doprinijela Energetskoj mapi puta koju smo usvojili u junu prošle godine – napomenuo je Lajčak.

Kasnije tokom nedjelje Lajčak je otputovao u Berlin gdje je, kako navodi, imao važne razgovore u vladi i njemačkom Ministarstvu spoljnih poslova.

– Sastao sam se sa političkim direktorom u Ministarstvu inostranih poslova Tjorvenom Belmanom i glavnim savjetnikom za spoljnu i bezbjednosnu politiku njemačkog kancelara Jensa Plotnera. Fokusirali smo se na trenutno stanje i potencijalne iritacije u dijalogu, podijelili naša očekivanja od sastanka na visokom nivou i izradili strategiju daljeg puta. Posvećenost i snažna podrška Njemačke i dalje su od neprocjenjive vrijednosti – istakao je Lajčak.

Sa britanskim izaslanikom za Zapadni Balkan Stjuarotm Pičom, Lajčak je razmijenio mišljenje o nedavnim dešavanjima u regionu, navodeći da je uvijek cijenjena ocjena lorda Piča o bezbjednosnoj situaciji kao iskusnog stručnjaka u toj oblasti.

– Pripreme EU za sastanak dijaloga na visokom nivou 14. septembra idu punom parom i radimo na pozitivnim ishodima- zaključio je Lajčak, piše Kosovo onlajn.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije