Sudbine

Kuvarske avanture Vladana iz Gradiške: Specijalitete potkozarskog kraja čuva od zaborava

U saradnji s Turističkom organizacijom Gradiška, Vladan Šurlan, poznati kuvar iz ovog kraja, odlučio je da ukaže na specifičnosti tradicionalnih vrsta hrane, karakterističnih za pojedina područja Kozare, Potkozarja i Lijevče polja.

Kuvarske avanture Vladana iz Gradiške: Specijalitete potkozarskog kraja čuva od zaborava
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

On se opredijelio da u televizijskim emisijama putopisnog karaktera, na popularan i originalan način, pokaže kulinarske vrijednosti i prirodne ljepote.

– To je jedinstven spoj na kojem je utemeljena tradicija stanovništva potkozarskog kraja. Oni su kroz vijekove pripremali hranu na ognjištima, u prirodi, od zdravih sastojaka, povrća, voća, žita koje su uzgajali bez upotrebe hemije ili od bilja iz prirode – kazao je Šurlan za Srpskainfo.

Posebnosti

Pojašnjava da svako selo, svaki zaselak ima posebnosti svoje kuhinje, mada je kod svih mnogo zajedničkih elemenata.

– Recepte za autohtona jela od zaborava čuvaju stariji, mada to ubrzano izumire, nestaje, pada u zaborav. Zajedno s grupom prijatelja i uz podršku Turističke organizacije Gradiška započeli smo ovu jedinstvenu kulinarsku misiju, jer želimo da sačuvamo ove vrijednosti – pojašnjava Šurlan.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Emisije pod zajedničkim nazivom “Šef” snimljene su u Kijevcima, Jelićima, Trošeljima i Gradiški. Prva iskustva su, kaže Šurlan, veoma dobra i dragocjena.

– Vjerovali smo da će ova ideja biti veoma primjenjiva u praksi, da ćemo privući pažnju javnosti i ukazati na neiskorištene kulinarske mogućnosti. Međutim, ispostavilo se da posjedujemo veoma veliki potencijal u toj oblasti, mnoge recepte koje treba sačuvati, jer oni garantuju veoma zdravu ishranu – smatra sagovornik Srpskainfo.

Recepti

Šurlan je zagovornik štampanja posebne publikacije sa receptima tradicionalne kuhinje lijevčanskog, potkozarskog i kozarskog kraja.

– Ukus hrane koju smo pripremali i snimali je fenomenalan. Cijela ekipa se s tim saglasila. Istovremeno, ovo je i promocija naših prirodnih potencijala, rijeka, jezera, planina, krajeva koji su nam na dohvatu, u blizini, a mnogima nepoznati. Meni je neshvatljivo da veoma brzo i lako prihvatamo tuđe, skupo plaćamo, a svoje ne cijenimo niti afirmišemo – kazao je Vladan Šurlan.

On ističe da će gledaoci nekoliko televizijskih stanica te na portalima uskoro biti emitovano prvih pet emisija snimljenih ovog ljeta. Vladan Šurlan planira nastavak snimanja televizijskih emisija o kulinarstvu i prirodnim ljepotama Turjaka, Jurkovice, Jablanice, Podgradaca, Nove Topole, Dragelja, Rogolja, Cimirota i drugih mjesta.

Osim Turističke organizacije, računa na pomoć i podršku drugih javnih ustanova, mjesnih zajednica i građanskih udruženja.

Tradicionalna jela

Recepte tradicionalnih jela Kozare i Potkozarja sakupila je i na svojoj stranici objavila Turistička organizacija Gradiška. To su riba, pijani šaran sa rižom i suvim šljivama, punjena štuka, somun, pogača, potkriža-pogača, pura, cicvara, popara, ljevača, više vrsta pite, gužvara, jufkara, mekuša, kvrguša, maslenica, pita od jabuka, od šljiva, sirnica, kupus pita, krompir pita, zeljanica, misirača (tikva) pita, sirevi, ljuti, zorac, skorup, jela od krompira, kuvani, čorba krompir, pekarski, neoguljeni, na žaru, više jela od kupusa, kuvani, slatki, podvrak, kiseli kupus…

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu