Kultura

LEKCIJA IZ SRPSKE ISTORIJE Litvanski studenti na projekciji filma Sime Brdara

Studentima Akademije dramskih umjetnosti u litvanskom gradu Kaunasu prikazan je film „A Bog je ćutao“ režisera Sime Brdara iz Kozarske Dubice.

LEKCIJA IZ SRPSKE ISTORIJE Litvanski studenti na projekciji filma Sime Brdara
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Ovaj film, na potresan i veoma upečatljiv način svjedoči o stradnju Jevreja, ali i Srba, te ostalih naroda, u ustaškom logoru NDH u Jasenovcu tokom Drugog svjetskog rata. Riječ je o tragičnoj sudbini, svjedočenju Jevreja Carika Danona o zvjerstvima u logoru Jasenovac.

Film je prethodno nagrađen na mnogim festivalima dokumentarnog filma u svijetu, podsjeća Simo Brdar, te ovo djelo nastavlja život na platnu u mnogim državama.

– Najzaslužnija za predstavljanje Jasenovca i Donje Gradine kroz moje filmove, putem istorijskih časova, seminara, razgovora, u Litvaniji je glumica i profesorka Karina Češujko – kazao je Brdar za Srpskainfo.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Projekcija filma “A Bog je ćutao” studentima Akademije dramskih umjetnosti u Kaunasu za mene je velika čast, priznanje za moj dugogodišnji rad, rekao nam je Simo Brdar, svojevrstan ambasador Donje Gradine, koji putuje svijetom i, u inat epidemiji opasnog virusa, pronosi istinu o ovom tragičnom mjestu pored Save.

Pročitajte još

Profesorka Češujko izjavila je za Srpskainfo da na Akademiji dramskih umjetnosti, uz Brdareve filmove, uče o srpskoj kulturi i istoriji.

– Odlučila sam da studentima prikažem film “A Bog je ćutao” da bi oni što bolje shvatili kroz šta je prošao srpski narod u svojoj istoriji i da bi te impresije što snažnije utkali u našu predstavu. Riječ je o predstavi, takođe po tekstu Sime Brdara – navela je profesorka Češujko, koja je prošle godine gostovala u nekoliko gradova Republike Srpske.

Ona je izvela monodrama “Dragotinjci” i stekla velike simpatije publike u ovom kraju.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Češujko je takođe naglasila je da Simo Brdar ima snažnu ulogu u čuvanju istorijske istine i da na jedinstven, snažan i upečatljiv način svjedoči, svijetom pronosi glas o patnjama svojih sunarodnika, ali i Jevreja te ostalih antifašista, žena, djece, staraca…

Podsjećamo, osim projekcija filmova koji svjedoče o užasu u logorima smrti NDH tokom Drugog svjetskog rata, Brdar je prošle godine litvanskim profesorima istorije u muzeju “Sugihara” u Kaunasu održao predavanje o razmjerama zla u Jasenovcu, o strašnim ustaškim zvjerstvima koja su odnijela 700.000 žrtava, većinom Srba, potom Jevreja i Roma.

Njemu su ukazane najveće počasti i u Nacionalnom jevrejskom muzeju u Viljnusu, glavnom gradu Litvanije.

Umjetnik velikog ugleda

Simo Brdar je scenarista, režiser i književnik, porijeklom iz Dragotinje kod Novog Grada, koji se više od 25 godina bavi istraživanjem genocida i Holokausta.

Počasni je član Izdavačkog savjeta Instituta Jasenovac u Njujorku od 2007. godine. Dobitnik je brojnih nagrada za filmove koji su prikazani na međunarodnim filmskim festivalima širom svijeta.

Najpoznatiji Brdarevi filmovi su “Sunce i žica”, “Krv i voda”, “A Bog je ćutao”, “Krst od krvi” “Jasenovac”, “Gradina”, “Marjanovići”, “Jovica i Zorica”, “Ritani”, “Poslušanje”, “Preko vode Save”, “Malo mi fali”, “I to je Jasenovac”, “Savo, vodo”, “Gradina i Jasenovac gradovi mrtvih”,“Predgrađa mrtvih…”