Društvo

Ležali 10 dana mrtvi u kući, možda su UMRLI OD GLADI: Da li u Centru za socijalni rad Banjaluka trebaju krivično odgovarati za smrt majke i sina

Vijest da su majka i sin ležali mrtvi barem 10 dana u kući u Banjaluci potresla je cijelu Bosnu i Hercegovinu.

kuća majka i sin nađeni mrtvi
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Naime, barem deset dana u svojoj kući, mrtvi su ležali teško oboljela žena i njen sin sa poteškoćama u razvoju. Nakon što je bitku za život izgubila teško bolesna žena, koja se bez medicinske pomoći sama brinula o svom djetetu s poteškoćama u razvoju, preminulo je i dijete. Najvjerovatnije od gladi.

Obdukcijom tijela Slavice Iilć i njenog sina Željke B. utvrđeno je da su umrli prirodnom smrću, potvrđeno je iz PU Banjaluke, ali se ne navode nikakvi drugi detalji.

Majka i sin su barem deset dana ležali mrtvi u porodičnom domu. Pored živih komšija i socijalnih radnika. Ova jednoroditeljska porodica bila je evidentirana u Centru za socijalni rad, u kojem do objave ove priče nije bilo dostupnih za novinare, pa je bez odgovora i pitanje – koje tačno pravo iz socijalne zaštite su ostvarivali.

S obzirom na to da je povreda prava iz socijalnog osiguranja krivično djelo, pitanja su postavljena i Okružnom javnom tužilaštvu. U odgovoru medijima, među ostalim, navode:

– Okružno javno tužilaštvo Banjaluka poduzima mjere i radnje radi utvrđivanja činjenice smrti Slavice I. i Željka B. Dežurni tužilac naložio je obdukciju tijela. Policijski službenici poduzimaju mjere i radnje koje je naložio dežurni tužilac, a nakon što prikupe neophodnu dokumentaciju ovom Tužilaštvu biće dostavljen izvještaj. Više informacija u ovom momentu ne možemo saopštiti.

Pročitajte još

Zakonom o socijalnoj zaštiti je propisano da je Centar dužan da tokom postupka za ostvarivanje prava iz sistema socijalne zaštite izradi individualni plan mjera i aktivnosti u tretmanu i utvrdi svrhu koja se njime želi postići. Centar, takođe, ima zakonsku obavezu da barem jednom godišnje ispita uslove za ostvarivanje prava priznatog korisniku. Ta je ustanova, dakle, bila dužna aktivno pratiti stanje svog korisnika – upozorava stručna javnost.

– Socijalni radnici uglavnom ne prave individualne programe i ne prate svaki slučaj do kraja. Ovo je očekivan scenario, nažalost – kaže advokat Dragana Stanković.

Dok čekamo odgovore nadležnih, ponovo je aktuelizovana priča o neophodnosti adekvatnije socijalne politike i usvajanja Zakona o majci. Poziv vlasti i njenim oponentima da u ovom slučaju budu jedinstveni uputio je poslanik PDP u NSRS Nebojša Drinić, koji se u parlamentarnoj proceduri aktivno bavio i Porodičnim zakonom, piše BHRT.

Dok ne dobijemo konkretniju reakciju nadležnih, stručna javnost podsjeća da je povreda prava iz socijalnog osiguranja krivično djelo. Nesavjestan rad u službi takođe, pogotovo ako dovede do teže povrede prava drugog. Dostupnost informacija od javnog značaja takođe je zakonska obaveza Centra za socijalni rad.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije