Kolumne

Licemjeri

Sve žrtve fašizma iz Drugog svjetskog rata ponovo su ubijene, ovaj put u Sarajevu, gradu koji se uporno trudi da pokaže tu antifašističku nit, ali to im baš ne polazi za rukom.

Licemjeri
FOTO: RADIOTELEVIZIJA HERCEGBOSNE-YOUTUBE-SCREENSHOT/RAS KOMBO

I Evropa je ćutala, valjda od stida, jer fašizam je rođen baš u njenom srcu prije nešto više od 80 godina.

Prošle godine biskupija u Klagenfurtu odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise za ubijene u Blajburgu, pod obrazloženjem da je politički instrumentalizovana i da je postala “političko-nacionalni ritual koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju istorije”.

Pametnom je i ovo dosta, ali nije onima koji vode Sarajevo i ovu BiH, za razliku od dijela građana koji su izrazili svoj protest na ulicama i sačuvali obraz svog grada.

Subotnja misa ubijenim ustašama u Blajburgu u centru Sarajeva novo je poniženje za sve žrtve fašističkog terora, ali i za njihove potomke.

Sarajevo je sebi dozvolilo, prvo, sličnu misu 1995. godine, pa onda su proglasili Gavrila Principa teroristom. Odrekli su se Gavrila, koji je bio jedan od simbola vječite borbe protiv okupatora na ovim prostorima. Princip je ostao i bez mosta, koji se sad zove Latinska ćuprija.

U “antifašističkom’’ Sarajevu jedna škola je dobila ime po Mustafi Busuladžiću, istaknutom činovniku morbidne tvorevine NDH, koji je odgovoran za stradanje mnogih Srba i Jevreja u gradu na Miljacki.

Isto to Sarajevo, kao i tadašnja BiH i cijela Jugoslavija, pogazili su antifašiste i u predvečerje devedesetih godina.

Trudili su se politički lideri sa svih strana da ponize nekadašnji sistem. Takva politika je danas izrodila i monstrume koji daju izjave sljedećeg tipa: “ubijeni u Blajburgu nisu imali pošteno suđenje”.

Pa, gospodo idioti, da li su žrtve iz Jasenovca, Garavica, Jadovna, Drakulića i drugih stratišta imali suđenje? Pitate li se zbog čega su pobijeni? Ko im je i zbog čega oduzeo živote na najmonstruozniji način?

Izjednačiti ubistva fašističkih hordi u Blajburgu sa ubijenim i nedužnim civilima u Jasenovcu, Garavicama, Jadovnu, Drakuliću…  mogu samo pomračeni umovi.

Srbi, Jevreji i ostali ne smiju da zaborave na zločine i genocid koje im je napravila fašistička NDH. Ona je daleka prošlost koja se ne smije zaboraviti, ali zato danas moramo da prepoznamo one koji antifašizam koriste u dnevnopolitičke svrhe, one kojima ne smetaju oštećeni i zarasli spomenici žrtvama užasa.

Ti i takvi imaju zajednički naziv: LICEMJERI.